Ghica: Cred că profesionalismul judecătorilor şi procurorilor este ceea ce îşi doreşte justiţiabilul

Preşedinta Consiliului Superior al Magistraturii, Alina Ghica, afirmă că, fără a nega nevoia reală de suplimentare a numărului de magistraţi, profesionalismul judecătorilor şi procurorilor este ceea ce îşi doreşte justiţiabilul, spunând că îşi asumă riscul de a nemulţumi vocile ce susţin contrariul.

117 afișări
Imaginea articolului Ghica: Cred că profesionalismul judecătorilor şi procurorilor este ceea ce îşi doreşte justiţiabilul

Ghica: Cred că profesionalismul judecătorilor şi procurorilor este ceea ce îşi doreşte justiţiabilul (Imagine: Shutterstock)

Întrebată care sunt provocările aduse de strategia de resurse umane pe anul acesta, având în vedere intrarea în vigoare a codurilor, preşedinta CSM a declarat:

"Aici avem de-a face cu o situaţie cel puţin bizară. La începutul anului 2011, Ministerul Justiţiei a propus Guvernului un calendar de intrare în vigoare a codurilor: 2011 pentru cele civile, 2012 pentru penal.

Conducerea din 2011 a CSM, pe argumente legate de dificultăţile privind resusele umane şi de timpul scurt avut la dispoziţie pentru pregătirea magistraţilor cu noile materii, a propus decalarea acestui calendar astfel încât Codul civil să intre în vigoare în 2011, cel de procedura civilă la jumătatea lui 2012 şi cel penal şi de procedură penală în 2013.

Acest calendar - realizat, repet, la solicitarea conducerii din 2011 a CSM - este acum contestat de chiar grupul din Consiliul Superior al Magistraturii care îl susţinuse anul trecut şi care aprecia la acea dată, că într-o astfel de desfăşurare există potenţial de recrutare a magistraţilor".

Alina Ghica a fost aleasă preşedintă a CSM cu majoritate de voturi la începutul acestui an, ea succedându-l pe judecătorul Horaţius Dumbravă, care a deţinut funcţia în 2011.

Judecătoarea Alina Ghica a precizat că procedura de recrutare a magistraţilor, în considerarea datelor de intrare în vigoare a codurilor s-a realizat la începutul acestui an şi a fost însuşită de Plenul CSM, în sedinta din 9 martie 2012, cu luarea în considerare a posibilităţilor reale de angajare în sistem a judecătorilor şi procurorilor, "pe principiul calităţii, nu al cantităţii".

"Desigur, studiile de impact au evidenţiat cu destulă acurateţe carenţa de resurse umane din sistemul judiciar şi CSM face eforturi în acoperirea acestei carenţe printr-o strategie corespunzătoare în domeniu care permite recrutarea celor aproximativ 700 de magistraţi şi a unui număr mai mare de personal auxiliar, pornind însă de la premise realiste, care să aducă sistemului plusul de calitate, nu doar de cantitate, luând în calcul şi capacitatea de absorbţie a sistemului.

Fără a nega nevoia reală de suplimentare ca număr, cu riscul de a nemulţumi vocile care susţin contrariul, cred că profesionalismul judecătorilor şi procurorilor este ceea ce îşi doreşte şi are nevoie justiţiabilul. Suplimentarea numărului de formatori nu vine de altfel decât ca o măsură complementară în intregirea procesului de selecţie şi pregătire a noilor magistraţi", a declarat preşedinta Consilului.

Întrebată dacă sunt bani pentru rezolvarea problemei apăsătoare a lipsei de personal, inclusiv pentru recrutarea celor 15 formatori cu normă întreagă la Institutul Naţional al Magistraturii, şefa Consiliului a spus: "În ce priveşte asigurarea necesarului bugetar, am primit până acum asigurările Executivului în ce priveşte alocarea fondurilor şi nu am nici căderea şi nici motive să ma îndoiesc de cele decise la nivelul conducerii Guvernului".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici