Ghiozdanul NU este o povară. Campanie-protest a părinţilor pentru a le uşura "povara" copiilor

Federaţia Asociaţiilor de Părinţi a lansat o campanie care îşi propune să atragă atenţia asupra greutăţii ghiozdanului care ajunge şi la şapte kilograme. Un ordin de ministru din anul 1995 stabileşte greutatea manualelor la 2,5 kg.

2749 afișări
Imaginea articolului Ghiozdanul NU este o povară. Campanie-protest a părinţilor pentru a le uşura "povara" copiilor

Campanie a părinţilor pentru uşurarea greutăţii ghiozdanului (Imagine: Cătălin Abagiu/ Mediafax Foto)

"Campania a plecat de la discuţiile pe care le-am avut cu părinţii, dar şi după discuţiile avute cu reprezentanţii ministerului unde am cerut să se facă câte un manual pentru fiecare semestru, astfel încât să uşurăm greutatea ghiozdanului coroborat cu interzicerea manualelor auxiliare care reprezintă o povară pe umerii copiilor noştri. Sperăm, prin această campanie, să reuşim să sensibilizăm ministerul ca din anul 2017-2018 manualele să se facă în două volume. Un elev ajunge să care în spate un ghiozdan de până la 7 - 7,5 kg, media este undeva la 6 kg, oricum, aproape tripul faţă de recomandările Ministerului Sănătăţii", a declarat pentru MEDIAFAX, Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Asociaţilor de Părinţi.

Federaţia părinţilor a identificat mai multe soluţii care ar putea fim puse în practică şi care ar putea să ajute la rezolvarea acestei probleme.

"Se poate ca profesorul să folosească, la şcoală, în loc de manuale, fişe, iar manualul să rămână acasă. În şcolile care au o dotare performantă să se folosească manualele digitale. Ar mai fi şi o varinată costisitoare, care nu cred că este posibilă, să se facă două exemplare ale aceluiaşi manual, unul să rămână la şcoală şi unul să fie acasă. Vrem să vedem dacă această campanie va avea şi rezultate pentru că acum s-a creat un fenomen prin care părinţii sunt împotriva profesorilor şi profesorii sunt împotriva părinţilor. Vom încerca să facem bannere pe care să le punem în şcoli şi părinţii să fie înştiinţaţi despre această campanie. Poate îi determinăm să semneze şi petiţia. Personal, pe fetiţa mea, care este clasa a V-a, nu o las să ducă ghiozdanul în spate", a adăugat Iulian Cristache.

Ministerul Educaţiei susţine că se pregăteşte revizuirea programei şcolare, ceea ce ar duce la reducere volumului manualelor şi a greutatăţii ghiozdanului.

"Avem un proiect de revizuire a programei şcolare şi a manualelor şcolare şi care va atinge, implicit, şi problema ghizdanului pentru că în momentul de faţă, avem manuale foarte voluminoase, din cauza faptului că sunt unele părţi care depăşesc conţinutul prevăzut în programele şcolare. Astfel, încercăm să obţinem manuale cu un număr mult mai mic de pagini şi care să uşureze şi ghiozdanul. Ar mai fi o soluţie ca elevi să-şi lase o parte din manuale la şcoală, dar, în condiţiile în care ei trebuie să se pregătească şi acasă, au nevoie şi acasă manuale. Sunt multe şcoli în care învaţă în două schimburi şi este foarte dificil ca spaţiile pentru manuale să fie suficiente. Vom colabora şi cu Ministerul Sănătăţii şi cu alte instituţii care ar putea să intervină în această zonă", a declarat pentru MEDIAFAX, Pavel Năstase, ministrul Educaţiei.

Ordinul 1955/1995 semnat de Iulian Mincu, fost ministru al Sănătăţii, reglementează clar că un ghiozdan nu poate să cântărească mai mult de 2,5 kilograme.

"Volumul şi greutatea manualelor, ale rechizitelor şi ale altor materiale necesare în procesul de învăţământ, transportate zilnic de elevi la şcoală şi de la şcoală, vor fi adaptate capacităţii de efort fizic corespunzătoare vârstei copiilor şi tinerilor. Elevii din clasele I-IV vor folosi ghiozdane pentru prevenirea apariţiei deformărilor de coloană vertebrală. Greutatea conţinutului ghiozdanului nu va depăşi 2-2,5 kg", se arată în art 28 al Ordinului de ministru 1955/1995.

Medicii atrag atenţia asupra problemelor de sănătate pe care elevii le-ar putea căpăta cărând zilnic multe kilograme.

"Dacă la început vorbim despre o postură deficitară, în timp, aceşti copii pot dezvolta nişte dureri foarte mari de spate. Creşterea şi dezvoltarea este influenţată de factorii de mediu şi de stimuli la care este supus corpul. Dacă un copil va purta o perioadă destul de îndelungătă un ghiozdan cu o greutate ce depăşeşte 10% din greutatea corpului său, atunci corpul va reacţiona la această greutate. Umerii vor fi mai aduşi, capul va fi mai în faţă, iar coloana îşi va accentua curbura, iar postura copilui va fi anteriorizată, ceea ce nu este fiziologic ducând în timp la diverse patologii la vârsta adultului", a explicat pentru MEDIAFAX, Bogdan Goga, fizioterapeut.

Părinţii sunt cei care, în mod direct, se confruntă cu kilogramele pe care elevii le duc în spate.

"Dacă ar exista o metodă prin care să scape de tot de ghiozdan, ar fi foarte bine. Nu este posibil ca un copil de clasa a patra să care în spate 6-7 kilograme. Mă doare pe mine, adult, o astfel de greutate, de ei ce să mai zicem", a aformat Diana, mama unei eleve

"Eu i-am cumpărat un ghiozdan pe roţi ca să îl tragă după el pentru că are multe manuale, caiete, auxiliare şi alte materiale necesare. Dar mă gândesc, câţi părinţi îşi permit să cumpere copilului un ghiozdan mai comod? Un coleg de al lui de clasă a fost la ortoped pentru că îl durea foarte rău spatele de la ghiozdan", a spus Cornelia, mama unui băieţel de 10 ani.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici