Gospodinele ies astăzi în stradă pentru protest istoric: chiar şi premierul intră în grevă

  • Islanda, ţara care se află pe primul loc în lume pentru egalitatea de gen, protestează ca în 1975, reclamând salarizarea inegală între bărbaţi şi femei.
  • O zi întreagă „fără femei”, un „kvennafrí”, mişcare ce a paralizat ţara în urmă cu exact 48 de ani şi a declanşat o schimbare epocală pentru egalitatea de gen şi pentru drepturile femeilor.
  • Astăzi, în Islanda, femeile îşi vor încrucişa din nou braţele: managerii nu vor merge la muncă, profesorii nu vor intra la şcoală, gospodinele nu vor găti şi nici măcar nu vor călca o batistă.
2590 afișări
Imaginea articolului Gospodinele ies astăzi în stradă pentru protest istoric: chiar şi premierul intră în grevă

Gospodinele ies astăzi în stradă pentru protest istoric: chiar şi premierul intră în grevă

Gata cu rufele, cumpărăturile, copiii de luat de la şcoală, părinţii de îngrijit. Nici premierul, Katrín Jakobsdóttir, nu va ridica astăzi un deget. Singura activitate planificată pe insula model a drepturilor şi egalităţii va fi marea demonstraţie pentru a forţa societatea să reflecteze asupra diferenţelor salariale datorate genului şi violenţei sexuale răspândite în ţară.

Participanţii confirmaţi vor include lucrători din industria pescuitului, profesori, asistente, dar şi lucrătorii neremuneraţi (cum ar fi gospodinele) trebuie să se abţină de la muncă în ţara din nordul Europei.

Toate sectoarele productive ale ţării participă la mobilizare, ca şi în 1975, când s-au alăturat 90% dintre femei, şi s-a dat impuls unor schimbări care, printre altele, în 1980 au ajutat-o pe Vigdís Finnbogadóttir să devină prima femeie aleasă preşedinte în lume.

Deşi Islanda se află pe primul loc în clasamentul Forumului Economic Mondial pentru lupta împotriva decalajului de gen timp de 14 ani consecutiv, organizatorii grevei denunţă situaţii de inegalitate: „Islanda este descrisă ca un paradis al egalităţii – spune Freyja Steingrímsdóttir - purtătoare de cuvânt a mobilizării al cărei slogan este „Şi tu numeşti asta egalitate?” -, dar un paradis al egalităţii nu ar trebui să aibă un decalaj salarial de 21%, iar 40% dintre femei să fi suferit abuzuri sexuale”.

Cea mai mare grevă din Islanda: 25.000 de persoane vor manifesta doar în capitală

Femeile sunt îndemnate să nu se angajeze în nicio activitate, inclusiv în cele domestice, „pentru a demonstra importanţa contribuţiei lor în societate”. De asemenea, biroul prim-ministrului ar trebui să ia o pauză: „În primul rând, vreau să-mi arăt solidaritatea cu femeile islandeze”, a spus prim-ministrul partidului Mişcarea Stânga-Verde, în ziua în care este planificată o mare demonstraţie de femei în capitala Reykjavík şi alte demonstraţii în restul ţării.

Organizatorii grevei spun că locurile de muncă asociate în mod tradiţional cu femeile, cum ar fi curăţenia şi îngrijirea, continuă să fie subevaluate şi prost plătite. Având reputaţia globală pe care o are, Islanda are responsabilitatea de a „a se asigura că se ridică la nivelul acestor aşteptări”, adaugă Steingrímsdóttir.

Deşi au existat şi alte greve ale femeilor inspirate de mişcarea din 1975, greva de azi marchează primul eveniment de o zi întreagă. Mobilizarea este de aşteptat să fie masivă: cu excepţia serviciilor esenţiale garantate, majoritatea activităţilor de pe insulă se vor opri.

De asemenea, cel puţin 25.000 de persoane sunt aşteptate să participe la un eveniment în centrul capitalei Reykjavík, iar altele vor lua parte la alte 10 evenimente din întreaga ţară, ceea ce o face, probabil, cea mai mare grevă de femei organizată vreodată în Islanda.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici