GREVĂ LA CFR: Angajaţi ai Depoului CFR Braşov au oprit lucrul

Sute de angajaţi ai Depoului Braşov, în special mecanici de tren, au protestat, în depou, refuzând să intre la lucru. Angajaţii depoului de locomotive Braşov spun că vor relua lucrul când îşi vor primi salariile. Angajaţii au reluat lucrul după ce conducerea societăţii le-a dat asigurări că restanţele salariale din luna decembrie au intrat în conturile lor, în jurul orei 12.00.

754 afișări
Imaginea articolului GREVĂ LA CFR: Angajaţi ai Depoului CFR Braşov au oprit lucrul

Aproximativ 200 de angajaţi ai Depoului CFR Braşov au oprit lucrul (Imagine: Darius Mitrache/Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit liderului de sindicat al societăţii, Romeo Aldea, aproximativ 200 de angajaţi au oprit lucrul, miercuri dimineaţă, în cadrul unui protest spontan la depoul de locomotive.

"Oamenii sunt foarte supăraţi, nu vor să intre la lucru până când nu îşi vor primi banii. Ei nu mai au încredere în declaraţiile şefilor şi nici în cele ale ministrului, care a spus că banii vor intra la toată lumea astăzi şi mâine. Este vorba de un protest spontan, sindicatele nu au avut nici un rol în declanşarea acestora. Încercăm să mai vorbim cu oamenii, să vedem dacă vom reuşi să-i convingem să reia lucrul“, a declarat Romeo Aldea, liderul Sindicatului Mecanicilor şi Reparatorilor de Locomotive din Depoul Braşov.

Angajaţii mai spun că sunt nemulţumiţi şi din cauza echipamentelor de protecţie, care nu le sunt asigurate corespunzător.

La rândul său, vicepreşedintele Sindicatului Mecanicilor şi Reparatorilor de Locomotive Braşov, Adrian Sălăjan, spune că mişcarea spontană de protest a avut la bază neplata salariilor pe decembrie, oamenii fiind nemulţumiţi că nu vor putea să îşi plătească ratele la bănci.

"Nu am primit salariile pe decembrie. Oamenii sunt nemulţumiţi, e bătaie de joc pentru că au rate de plătit la bănci şi nu ştiu cum se vor descurca. S-a promis de către conducere că se vor plăti joi salariile, dar numai jumătate. Nu se poate aşa ceva", a spus Sălăjan.

El a susţinut că la protestele din depou, unde accesul jurnaliştilor este oprit, participă aproximativ 400 de angajaţi.

Protestul angajaţilor societăţii nu afectează circulaţia trenurilor, susţine Ştefan Drumaru, şeful Staţiei CFR Braşov.

În schimb, trenurile care vin la Braşov dinspre Bucureşti şi Poieşti au întârzieri din cauza grevei declanşate de angajaţii CFR din Regionala Bucureşti.

"La noi nu a fost grevă, dar ne aşteptăm ca următoarele ore să fie întârzieri din cauza trenurilor care vin dinspre Bucureşti şi Ploieşti", a spus Drumaru.

O parte a angajaţilor de la CFR Călători şi CFR Infrastructură au oprit spontan lucrul, miercuri dimineaţă, în jurul orei 7.00, nemulţumiţi că nu şi-au primit integral salariile pe luna decembrie.

Greva spontană a angajaţilor din CFR Călători şi Infrastructură s-a încheiat la ora 9.00, când trenurile care au staţionat aproximativ două ore în gări au fost puse în mişcare.

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat că 137 de trenuri erau afectate, la ora 8.00, de greva spontană, dintre care 42 pe Regionala Cluj, 21 pe Regionala Craiova, 47 pe Regionala Bucureşti, 16 pe Regionala Constanţa, opt pe Regionala Galaţi şi trei pe Regionala Iaşi.

Fenechiu a precizat că protestul spontan a fost declanşat de angajaţii din CFR Călători şi CFR Infrastructură, din cauza întârzierii cu o zi a plăţii integrale a salariilor pe decembrie.

Ministrul Transporturilor a mai spus că miercuri dimineaţă a convocat directorii CFR Călători şi CFR Infractructură şi reprezentanţii ministerului din Departamentul Contabilitate, Direcţia financiar-contabilă, iar unii au venit cu explicaţii.

Fenechiu a adăugat că nu a vrut să asculte nicio explicaţie, precizând că miercuri aşteaptă plata salariilor.

Ministrul a mai spus că după ce vor fi plătite salariile angajaţilor va face o analiză şi cei vinovaţi vor plăti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici