Guvernul a avizat începerea concedierilor în MAI şi amânarea încadrării absolvenţilor

Guvernul a avizat începerea procedurile de disponibilizare a angajaţilor Ministerului Administraţiei şi Internelor, precum şi amânarea procedurilor de încadrare în unităţile MAI a tinerilor absolvenţi ai şcolilor de poliţie, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.

3619 afişări
Imaginea articolului Guvernul a avizat începerea concedierilor în MAI şi amânarea încadrării absolvenţilor

Guvernul a avizat începerea concedierilor în MAI şi amânarea încadrării absolvenţilor (Imagine: Bogdan Danescu/Mediafax Foto)

"Se doreşte însă şi preluarea unor dintre solicitărilesindicatelor", au arătat sursele, după şedinţa de joi aGuvernului.

Potrivit acestora, ministrul de resort, Traian Igaş, se vaîntâlni cu ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, pentru adiscuta despre o eventuală redistribuie la consulate a unorangajaţi disponibilizaţi din MAI.

Contactat de MEDIAFAX, ministrul de Interne nu a dorit săcomenteze informaţiile, spunând ca va transmite în scurt timp uncomunicat.

Ministrul de Externe a declarat, marţi, că angajaţidisponibilizaţi din MAI şi care au experienţă în relaţii cupublicul ar putea lucra în reţeaua consulară a MAE.

"I-am comunicat ministrului de Interne printr-o scrisoareoficială această disponibilitate. Nu am stabilit încă proporţiileunui astfel de transfer şi reconversie profesională, dar cred căeste o idee bună, pentru că, în definitiv, foarte mulţi dintre ceicare vor fi disponibilizaţi la MAI au o bogată experienţă de lucrucu publicul şi, în urma unei pregătiri specifice consulare, arputea să fie eventual redistribuiţi în reţeaua noastră consulară",a spus Baconschi.

Agenţia MEDIAFAX a prezentat, săptămâna trecută, un proiect deordonanţă de urgenţă care indica intenţia Guvernului de a blocapână anul viitor procedurile de încadrare în unităţile MinisteruluiAdministraţiei şi Internelor a tinerilor absolvenţi ai şcolilor depoliţie, în contextul reducerii numărului de posturi dinstructurile MAI, prin amânarea până la sfârşitul acestui an arepartizării acestora.

Absolvenţii ar urma să fie repartizaţi la unităţile dinstructura Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) înperioada 28-30 decembrie 2011 şi numiţi în funcţie abia începând cudata de 1 ianuarie 2012, astfel încât să se prezinte la noileposturi din 3 ianuarie 2012, relevă proiectul.

Actul normativ permite totodată începerea procedurile dedisponibilizare a angajaţilor MAI, inclusiv a funcţionarilorpublici, preoţilor militari, soldaţilor şi gradaţilor voluntari, pebaza cadrului legal deja în vigoare şi care îi conferă ministruluidreptul de a desfiinţa şi disloca unităţi în limita posturiloraprobate şi a bugetului alocat.

Măsurile sunt justificate în document prin "adâncirea" efectelorcrizei economice asupra sistemului bugetar, implicit în ceea cepriveşte posibilitatea de asigurare financiară a cheltuielilor cudrepturile salariale.

"Spre deosebire de demersul iniţiat în anul 2010, în cazul defaţă Ministerul Administraţiei şi Internelor se află în situaţia dea lua măsuri de încetare a raporturilor de muncă sau de serviciuale poliţiştilor, cadrelor militare, preoţilor militari, soldaţilorşi gradaţilor voluntari, funcţionarilor publici şi personaluluicontractual. Reducerea posturilor se fundamentează pe dispoziţiilecadrului legal în vigoare, care stabileşte competenţa în materiareorganizării unităţilor MAI", se arată în proiectul deordonanţă.

Aceste dispoziţii permit ministrului Administraţiei şiInternelor ca, pe baza consultării Colegiului ministerului, săpoată înfiinţa, desfiinţa, disloca şi redisloca unităţi, până laeşalonul brigadă, servicii, secţii, birouri, compartimente şisubunităţi, în limita posturilor aprobate şi a fondurilor băneştialocate.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat,săptămâna trecută, după audierea sa în Comisia de apărare dinCamera Deputaţilor, că 10.000 de angajaţi din MAI vor fidisponibilizaţi în următoarele două luni, inclusiv o mare parte dinAparatul Central.

Igaş a mai spus că, "după cum este firesc", va pleca un numărimportant de angajaţi din Aparatul Central, fiind pentru prima oarădupă 1989 când numărul acestora va coborî sub o mie.

Potrivit lui Traian Igaş, angajaţii din MAI care vor fidisponibilizaţi nu vor primi salarii compensatorii, întrucâtsituaţia economică nu o permite. Igaş a afirmat că disponibilizaţiidin MAI vor primi exact aceleaşi ajutoare sociale ca orice angajatcare îşi pierde locul de muncă.

Camera Deputaţilor nu a adoptat proiectul de lege privinddisponibilizările din MAI, anterior proiectul fiind respins deSenat.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici