Guvernul a stabilit noi condiţii pentru sprijinirea refugiaţilor ucraineni

Solicitantul şi membrii de familie ai acestuia să fie încadraţi în muncă, iar copiii minori să fie înscrişi la şcoală, sunt condiţiile pe care refugiaţii ucraineni trebuie să le îndeplinească în următoarele cinci luni pentru a mai primi sprijin financiar de la guvern.

640 afișări
Imaginea articolului Guvernul a stabilit noi condiţii pentru sprijinirea refugiaţilor ucraineni

Executivul a aprobat, miercuri, hotărârea de Guvern care modifică legislaţia privind acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina. Astfel, sunt prevăzute modificări ale cuantumului sumelor forfetare, precum şi condiţiile şi mecanismul de acordare a acestora.

Cuantumul sumei forfetare, se va acorda în mod diferenţiat. Astfel, pentru primele patru luni consecutive, suma va fi compusă dintr-o sumă pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în cuantum diferenţiat, respectiv de 750 lei/lună pentru persoana singură şi 2000 lei/lună pentru o familie, precum şi dintr-o sumă pentru acoperirea cheltuielilor de hrană în cuantum de 600 lei/ lună pentru fiecare persoană. Începând cu a 5-a lună până la finele anului 2023, compusă dintr-o sumă pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în cuantum diferenţiat, respectiv de 750 lei/ lună pentru persoana singură şi 2000 lei/lună pentru o familie.

Condiţiile de acordare a acestor sume forfetare se modifică. Pentru prima lună, singura condiţie impusă este ca străinul să fie beneficiar al protecţiei temporare. Pentru următoarele 3 luni solicitantul şi membrii familiei acestuia care îndeplinesc condiţiile pentru a fi încadraţi în muncă pe teritoriul României să fie înregistraţi la una din agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă sau a Municipiului Bucureşti sau, după caz, să fie încadraţi în muncă pe teritoriul României şi să aibă înscrişi copiii minori care îndeplinesc condiţiile pentru a frecventa o formă de învăţământ preuniversitar, în grupe/clase/formaţiuni de studiu din unităţile de învăţământ preuniversitar în una din modalităţi: - în calitate de antepreşcolari, preşcolari sau elevi în calitate de audienţi sau să frecventeze activităţi educaţionale din oferta altor instituţii/organizaţii, precum hub-uri sau centre educaţionale organizate în unităţi de învăţământ de către autorităţi ale administraţiei publice locale sau organizaţii neguvernamentale din zonele cu un număr mare de beneficiari ai protecţiei temporare, centre UNICEF Blue Dot deschise pe teritoriul ţării în parteneriat cu MFTES, palate şi cluburi ale copiilor, centre comunitare de învăţare permanentă, centre educaţionale pentru preşcolari, şcoli de artă sau centre culturale.

Începând cu a 5-a lună până la finalul anului 2023 solicitantul şi membrii de familie ai acestuia să fie încadraţi în muncă şi să aibă înscrişi copiii minori potrivit modalităţilor descrise mai sus.

Solicitanţii trebuie să depună o cerere la primărie, iar primăria verifică prin aplicaţia informatică dacă persoana este beneficiar de protecţie temporară şi îndeplineşte condiţiile referitoare la înregistrarea/încadrarea în muncă şi înscrierea copiilor în unităţi de învăţământ şi ulterior îi repartizează în locaţiile stabilite prin hotărârile comitetelor judeţene/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă. Unităţile care asigură cazarea transmit primăriilor, în primele 5 zile lucrătoare ale lunii în curs pentru luna anterioară solicitarea de decontare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici