Guvernul elimină restricţiile de angajări pentru autorităţile locale

Angajările dintr-o autoritate locală vor fi efectuate prin luarea în calcul a tuturor posturilor vacante la nivel judeţean, nu doar din instituţia respectivă, iar la angajare va fi acordată prioritate pentru posturile unice, pentru care nu se impune regula de un salariat la şapte locuri vacantate.

133 afişări
Imaginea articolului Guvernul elimină restricţiile de angajări pentru autorităţile locale

Guvernul elimină restricţiile de angajări pentru autorităţile locale (Imagine: Nicu Mircea /Arhiva Mediafax Foto)

Modificare a fost decisă în şedinţa de miercuri a Guvernului, audeclarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

"S-a decis ca, pentru aprobarea unei angajări în administraţiapublică locală, să fie cumulate toate posturile vacantate la niveljudeţean, iar prioritate la angajare să fie acordată pentruposturile unice", au arătat sursele.

Acestea susţin că decizia a fost luată pentru a permiteîn special primăriilor cu un număr redus de personal să efectuezeangajări.

Informaţia a fost confirmată ulterior de purtătorul de cuvânt alGuvernului, Ioana Muntean, care a arătat că decizia permiteangajări pe posturile unice în cazul autorităţilor locale care ausalariaţi puţini şi întâmpină, din această cauză, dificultăţi îndesfăşurarea activităţii.

Aceasta a susţinut că la nivel naţional se va păstra regulapotrivit căreia la şapte persoane care pleacă din sistem se poateangaja una singură.

"Post unic înseamnă, pe de o parte, acel post ale căruiatribuţii, prin conţinutul şi natura lor nu pot fi preluate de altangajat sau, pe de altă parte, dacă avem un compartiment care arenumai posturi vacante, un post va fi considerat unic şi va putea săfie ocupat", a mai afirmat Ioana Muntean.

Ocuparea posturilor unice în cadrul autorităţilor locale vaputea fi aprobată de ordonatorul principal de credite, cu avizulGuvernului, prin memorandum iniţiat de Ministerul Administraţiei şiInternelor (MAI), proceduri iniţiate la propunerea prefecţilor, pebaza solicitărilor ordonatorilor principali de credite alebugetelor locale.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, dacă o primărieare posturi unice vacante şi doreşte să le ocupe, primarul vaargumenta şi va solicita prefectului să înceapă procedura,respectiv să primească avizul favorabil de la Guvern, prinintermediul MAI. După acest pas, respectiva primărie va puteaorganiza concurs şi aproba ocuparea postului.

Sursa citată mai susţine că actul normativ va menţine obligaţiade a se ocupa la nivel naţional doar 15% din posturile vacantate,pentru a se respecta încadrarea în cheltuieli de personal de 7,5%din PIB.

Excepţie de la reglementările adoptate fac unităţile deînvăţământ preuniversitar de stat, unde angajările suntreglementate expres prin Ordonanţa 34/2009 şi se urmăreşteîncadrarea unul din şapte pe întreg sistemul preuniversitar.

Posturile unice sunt cele ale căror atribuţii specifice nu seregăsesc la celelalte posturi din cadrul structurii organizatoricea autorităţilor şi instituţiilor publice.

Guvernul a decis, în urmă cu doi ani, să blocheze angajările dininstituţiile publice şi să accepte ocuparea doar a unui singur postla şapte locuri vacantate.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici