Guvernul elimină restricţiile de angajări pentru autorităţile locale

Angajările dintr-o autoritate locală vor fi efectuate prin luarea în calcul a tuturor posturilor vacante la nivel judeţean, nu doar din instituţia respectivă, iar la angajare va fi acordată prioritate pentru posturile unice, pentru care nu se impune regula de un salariat la şapte locuri vacantate.

141 afișări
Imaginea articolului Guvernul elimină restricţiile de angajări pentru autorităţile locale

Guvernul elimină restricţiile de angajări pentru autorităţile locale (Imagine: Nicu Mircea /Arhiva Mediafax Foto)

Modificare a fost decisă în şedinţa de miercuri a Guvernului, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

"S-a decis ca, pentru aprobarea unei angajări în administraţia publică locală, să fie cumulate toate posturile vacantate la nivel judeţean, iar prioritate la angajare să fie acordată pentru posturile unice", au arătat sursele.

Acestea susţin că decizia a fost luată pentru a permite în special primăriilor cu un număr redus de personal să efectueze angajări.

Informaţia a fost confirmată ulterior de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, care a arătat că decizia permite angajări pe posturile unice în cazul autorităţilor locale care au salariaţi puţini şi întâmpină, din această cauză, dificultăţi în desfăşurarea activităţii.

Aceasta a susţinut că la nivel naţional se va păstra regula potrivit căreia la şapte persoane care pleacă din sistem se poate angaja una singură.

"Post unic înseamnă, pe de o parte, acel post ale cărui atribuţii, prin conţinutul şi natura lor nu pot fi preluate de alt angajat sau, pe de altă parte, dacă avem un compartiment care are numai posturi vacante, un post va fi considerat unic şi va putea să fie ocupat", a mai afirmat Ioana Muntean.

Ocuparea posturilor unice în cadrul autorităţilor locale va putea fi aprobată de ordonatorul principal de credite, cu avizul Guvernului, prin memorandum iniţiat de Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), proceduri iniţiate la propunerea prefecţilor, pe baza solicitărilor ordonatorilor principali de credite ale bugetelor locale.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, dacă o primărie are posturi unice vacante şi doreşte să le ocupe, primarul va argumenta şi va solicita prefectului să înceapă procedura, respectiv să primească avizul favorabil de la Guvern, prin intermediul MAI. După acest pas, respectiva primărie va putea organiza concurs şi aproba ocuparea postului.

Sursa citată mai susţine că actul normativ va menţine obligaţia de a se ocupa la nivel naţional doar 15% din posturile vacantate, pentru a se respecta încadrarea în cheltuieli de personal de 7,5% din PIB.

Excepţie de la reglementările adoptate fac unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, unde angajările sunt reglementate expres prin Ordonanţa 34/2009 şi se urmăreşte încadrarea unul din şapte pe întreg sistemul preuniversitar.

Posturile unice sunt cele ale căror atribuţii specifice nu se regăsesc la celelalte posturi din cadrul structurii organizatorice a autorităţilor şi instituţiilor publice.

Guvernul a decis, în urmă cu doi ani, să blocheze angajările din instituţiile publice şi să accepte ocuparea doar a unui singur post la şapte locuri vacantate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici