Guvernul ia în calcul o creştere a şomajului la tineri

Guvernul ia în calcul faptul că, prin creşterea şi egalizarea vârstei de pensionare la bărbaţi şi femei, oferta de locuri de muncă va fi redusă, iar şomajul ar urma să crească, în principal în rândul tinerilor.

19 afișări
Imaginea articolului Guvernul ia în calcul o creştere a şomajului la tineri

Guvernul ia în calcul o creştere a şomajului la tineri (Imagine: Mediafax Foto/Radu Vioreanu)

"Ieşirile mai reduse de pe piaţa muncii vor micşora oferta de locuri de muncă şi, implicit, s-ar putea ca şomajul să crească, în special în rândul tinerilor", se arată într-un document guvernamental obţinut de MEDIAFAX.

Un alt efect economico-social al egalizării vârstei de pensionare indicat în document este "eliminarea discriminării pe criterii de sex".

Guvernul apreciază totodată că prin indexarea anuală a punctului de pensie în funcţie de inflaţie, în locul salariului mediu brut, va creşte numărul pensionarilor care vor dori să desfăşoare o activitate economică pentru completarea veniturilor.

Proiectul legii pensiilor, aprobat de Executiv, stabileşte că vârsta de pensionare şi stagiile complete de cotizare pentru femei vor creşte cu trei luni pe an, începând cu 2015, pentru a egala vârsta de pensionare a bărbaţilor la 65 de ani, până în 2030, ceea ce va reduce însă numărul locurilor de muncă.

Până în 2014, va continua creşterea vârstelor de pensionare la 60 ani pentru femei şi la 65 ani pentru bărbaţi.

În prezent, vârsta medie de pensionare este de 63,8 ani pentru bărbaţi şi de 58,9 ani în cazul femeilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici