Guvernul oferă facilităţi pentru românii din Serbia care vor să muncească în România

O declaraţie comună în domeniul muncii şi protecţiei sociale a fost semnată, joi, la Timişoara, de miniştrii Muncii din România şi Serbia, în urma căreia comunitatea de români de dincolo de graniţă va fi ajutată să-şi găsească un loc de muncă în ţara noastră, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1610 afișări
Imaginea articolului Guvernul oferă facilităţi pentru românii din Serbia care vor să muncească în România

Guvernul oferă facilităţi pentru românii din Serbia care vor să muncească în România

Protocolul a fost semnat de Dragoş Pîslaru, ministrul Muncii din România, şi de Aleksandar Vulin, ministrul Muncii din Serbia.

Întrebat de către jurnalişti dacă această declaraţie comună include şi posibilitatea de a trece forţa de muncă din Serbia în România, Dacian Cioloş a declarat că există şi această posibilitate.

"În anumite condiţii, există şi posibilitatea asta. Ne gândim în primul rând la comunităţile româneşti de dincolo de graniţă, care încearcă să vină şi să aibă acces la locuri de muncă aici, sunt şi căutate de unele companii pentru că vorbesc limba, cunosc cultura şi care nu aveau un cadru foarte precis. Prin acest protocol am creat un cadru sau o facilitate prin care cele două ministere pot să lucreze, de a proteja disponibilitatea de mână de lucru din România, dar şi de a crea anumite facilităţi dirijate şi de dincolo de frontieră", a explicat Dacian Cioloş, la Timişoara.

Premierul României s-a întâlnit cu aproximativ 250 de oameni de afaceri din Timişoara, joi, care s-au plâns de faptul că reuşesc să găsească cu greu forţă de muncă calificată.

"Întâlnirea cu mediul de afaceri a fost foarte utilă, în sensul că am avut discuţii şi generale legate de evoluţia economiei, de modul în care statul poate să îmbunătăţească condiţiile în care acţionează mediul de afaceri, dar am şi răspuns la câteva întrebări explicite, iar cele mai multe întrebări s-au referit la disponibilitatea forţei de muncă calificată. Suntem într-o zonă cu activitate economică foarte intensă, cu lipsă de forţă de muncă calificată şi am vorbit de cele două categorii de măsuri pe care le-am luat: una legată de mobilitatea forţei de muncă, cu acel sprijin financiar pentru navetă, şi în al doilea rând le-am vorbit despre proiectul legislativ care este în dezbatere publică legat de formarea profesională duală, prin care vrem să întărim formarea profesională, dar şi formarea duală, în parteneriat cu sectorul privat", a declarat Dacian Cioloş.

Tot joi, prezent la Timişoara, Aleksandar Vucic, premierul Republicii Sârbe, l-a invitat pe Dacian Cioloş pentru o vizită în zona Voivodina anul viitor, când vor fi oferite în 11 judeţe, cu 24% populaţie română, manuale şcolare în limba română.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici