Guvernul restituie primăriilor fonduri totale de 107 milioane lei din banii retraşi în luna mai

Guvernul a decis, miercuri, să ramburseze primăriilor fonduri totale de 107,5 milioane lei, după ce, în luna mai, le-a retras banii alocaţi de Cabinetul Ungureanu pentru cheltuieli curente şi cofinanţarea unor proiecte europene.

887 afişări
Imaginea articolului Guvernul restituie primăriilor fonduri totale de 107 milioane lei din banii retraşi în luna mai

Guvernul restituie primăriilor fonduri totale de 107 milioane lei din banii retraşi în luna mai (Imagine: Shutterstock)

Banii vor fi acordaţi din Fondul de rezervă al Guvernului.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Andrei Zaharescu, a amintit că actualul Executiv a retras banii primăriilor după ce a constatat că multe dintre unităţi nu aveau datorii şi nici necesităţi de cofinanţare a proiectelor UE.

"Actualul guvern a constatat că execuţia bugetului general consolidat la 30 aprilie 2012 înregistra un deficit care reprezenta, după numai patru luni, aproape jumătate din deficitul bugetar aprobat pe întregul an. De asemenea, actualul Guvern a constatat că unele unităţi administrativ-teritoriale au primit sume din Fondul de rezervă fără să existe temeiul unor arierate sau al unor proiecte de finanţare externă", a spus Zaharescu.

Potrivit acestuia, datele transmise până la 5 iulie de către direcţiile finanţelor publice judeţene relevă că sunt preluate fonduri totale de 392,6 milioane lei din suma totală alocată de Guvernul Ungureanu. Din verificările Ministerului Finanţelor a rezultat în acelaşi timp că 47% dintre localităţile beneficiare nu au avut arierate sau proiecte UE de cofinanţat.

Până la data intrării în vigoare a ordonanţei prin care Guvernul Ponta a dispus restituirea fondurilor au fost însă cheltuite 224,3 milioane lei, din care 145,8 milioane lei au fost "utilizate contrar legii", afirmă purtătorul de cuvânt.

"Sumele disponibilizate au fost de 394,8 milioane lei, iar sumele care trebuie restituie la bugetul de stat în urma controalelor Curţii de Conturi sunt 167,7 milioane lei. Sumele care trebuie alocate din Fondul de rezervă, tot ca efect al controlului, sunt de 180,6 milioane lei, din care 107,5 milioane lei pentru unităţile la care s-au constatat utilizări ilegale de alocaţii bugetare şi diferenţa de 73,1 milioane lei către unităţi la care controlul a constatat ilegalităţi şi pentru care regularizarea financiară se va realiza după recuperarea sumelor folosite cu nerespectarea legii. Per sold, mai este necesară alocarea a 12,9 milioane lei", a spus Zaharescu.

El a precizat că prin hotărârea aprobată în şedinţa de miercuri a Guvernului vor fi alocate primăriilor 107,5 milioane lei din Fondul de rezervă.

La începutul lunii aprilie, prin hotărâre, Guvernul Ungureanu a alocat primăriilor fonduri totale de 648 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului, cei mai mulţi bani fiind acordaţi primăriilor PDL.

În luna mai însă, noul Guvern Ponta a decis, prin ordonanţă de urgenţă, că primarii sunt obligaţi să returneze Guvernului fondurile necheltuite din alocaţiile primite de la fostul Cabinet Ungureanu, premierul Victor Ponta argumentând atunci că, din totalul celor 1.657 de primării care au primit bani, un număr de 810 nu înregistrează "niciun leu datorie" şi nici nu necesită cofinanţarea unor proiecte UE.

Ponta aprecia că Guvernul va recupera mai mult de jumătate din totalul acestor fonduri şi anunţa că banii vor fi vărsaţi înapoi la Fondul de rezervă bugetară şi utilizaţi pentru proiecte sociale.

Curtea Constituţională a decis însă, la sesizarea Avocatului Poporului, că este neconstituţional textul din ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul a retras banii primăriilor. Premierul Ponta a arătat însă că judecătorii Curţii Constituţionale nu permit recuperarea banilor decât în cazul acelor primării care au cheltuit deja fondurile, nu au datorii la cheltuieli curente şi de capital sau care trebuie să finanţeze proiecte UE.

În acest sens, Ministerul Finanţelor, prin intermediul Curţii de Conturi, a verificat la fiecare primărie care a primit fonduri de la Guvernul Ungureanu dacă alocarea acelor bani a fost justificată, pentru această acţiune având la dispoziţie 45 de zile de la decizia Curţii Constituţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici