Guvernul şi-a propus să construiască anul viitor 400 de creşe, în principal în oraşe

Guvernul intenţionează să construiască în 2011 un număr de 400 creşe, în principal în oraşe, costul estimat pentru o unitate cu o capacitate de 20 locuri fiind 100.000 euro fără TVA, a anunţat, miercuri, ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, la finalul şedinţei Executivului.

46 afișări
Imaginea articolului Guvernul şi-a propus să construiască anul viitor 400 de creşe, în principal în oraşe

Guvernul şi-a propus să construiască anul viitor un număr de 400 creşe, în principal în oraşe (Imagine: Mihai Vasile/Mediafax Foto)

Fondurile vor fi alocate din Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii.

Ministrul a precizat că a fost deja elaborat un proiect-tip de creşă, modular, care va fi aplicat la nivel naţional.

"Proiectul este modulat în aşa fel încât să putem să construim creşe pentru un număr de copii, începând cu 20, 40, 80. Modulul se referă la un număr de 20 de copii. Am stabilit şi un preţ de referinţă pe modul, sub 100.000 euro fără TVA", a afirmat ministrul.

Elena Udrea a precizat că autorităţile publice locale trebuie să transmită, până la 15 ianuarie, solicitări privind numărul necesar de locuri în creşe, astfel încât să poată fi calculat numărul de unităţi care să fie construite în fiecare oraş.

"Vom construi peste tot unde este nevoie, în special în mediul urban, pentru că aici este nevoie de locuri în creşe, mai puţin în mediul rural", a adăugat Udrea.

Ea a spus că în Bucureşti, de exemplu, va fi nevoie să fie construite doar aproximativ 16 creşe pentru 2.000 copii.

"La Bucureşti, pe solicitările actuale, am calculat ca fiind suficiente 16 creşe, aproximativ 2.000 de locuri în creşe, solicitate pe toate cele 6 sectoare, în condiţiile în care numărul copiilor între 0-3 ani este de aproape 59.000, ceea ce înseamnă că mulţi copii stau fie cu bone, fie cu bunici acasă", a spus Udrea.

Udrea a explicat că multe creşe au fost organizate în imobile vechi retrocedate proprietarilor, ceea ce a condus la scăderea dramatică a numărului de creşe la nivel naţional în ultimii 20 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici