Guvernul şi Coaliţia au căutat peste 5 ore o formă a legii salarizării pentru negocieri cu sindicate

Membrii Guvernului şi reprezentanţi ai Coaliţiei au analizat luni seara, timp de peste cinci ore, variantele de elaborare a grilei de salarizare unitară în sectorul bugetar, pentru a stabili o formă a legii care să intre, marţi, în negocieri finale cu partenerii sociali

18 afișări
Imaginea articolului Guvernul şi Coaliţia au căutat peste 5 ore o formă a legii salarizării pentru negocieri cu sindicate

Guvernul şi Coaliţia au căutat peste 5 ore o formă a legii salarizării pentru negocieri cu sindicate (Imagine: Mediafax Foto)

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că a prezentat Guvernului trei variante de coeficienţi de salarizare şi că a cerut fiecărui ministru să îşi spună părerea asupra acestora, urmând ca luni să aibă loc o discuţie informală cu membrii Cabinetului, iar apoi cu partenerii sociali.

Coeficienţii de ierarhizare din proiectul legii unice de salarizare în sectorul bugetar au fost reduşi, după analiza financiară făcută de Ministerul Finanţelor, cu până la 25%.

În urmă cu o lună şi jumătate, Guvernul a mai efectuat o ajustare a coeficienţilor cu aproximativ 40%.

Varianta analizată de Guvern este ca, în viitoarea lege a salarizării unice, raportul dintre salariul mediu şi cel minim să fie de 2 la 1, iar masa salarială să scadă de la 9,4% din PIB, cât este în 2009, la 6% din PIB în 2015.

Guvernul a anunţat că intenţionează să îşi asume răspunderea în faţa Parlamentului, la 2 septembrie, pentru un pachet de legi care include şi noul sistem de salarizare în sectorul bugetar.

Un subiect discutat tangenţial în reuniunea de luni seara, de la Guvern, a fost rectificarea bugetară.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat, săptămâna trecută, agenţiei MEDIAFAX, că Guvernul va opera o nouă rectificare bugetară, prin tăierea cheltuielilor cu salarii, premii, bunuri şi servicii, cu 4,5 miliarde lei (0,9% din PIB), şi suplimentarea bugetului Ministerului Administraţiei şi Internelor, a celui pentru pensii şi şomaj, dar şi majorarea garanţiilor de stat.

"Vor fi reduse cheltuielile de personal prin introducerea concediului fără plată de 10 zile, prin neacordarea primelor de vacanţă şi prin recompensarea orelor lucrate suplimentar cu timp liber", a spus ministrul. El a precizat că nu vor mai fi permise transferurile între capitolele bugetare, cu excepţia celor pentru investiţii.

Ulterior, premierul Emil Boc a anunţat că şi ministerele de Interne, Educaţie şi Justiţie vor primi sume suplimentare la rectificarea bugetară.

Fondul Monetar Internaţional a fost de acord cu o creştere a deficitului bugetar la 7,3% în 2009, de la proiecţia anterioară de 4,6%, negociată în martie pentru acordul încheiat între autorităţile române cu instituţia financiară.

Prima rectificare a bugetului din 2009 a fost efectuată în luna aprilie, în urma acordului de împrumut convenit cu FMI şi Comisia Europeană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici