Guvernul va asigura 170 milioane lei pentru funcţionarea Justiţiei în 2009

Preşedintele Traian Băsescu a solicitat, marţi, la Cotroceni, ca protestul magistraţilor să se înscrie în limitele legii, fără a se afecta dreptul fundamental al cetăţenilor de acces la Justiţie, iar Guvernul s-a obligat să asigure 170 milioane RON necesare în 2009 pentru funcţionarea domeniului.

18 afișări
Imaginea articolului Guvernul va asigura 170 milioane lei pentru funcţionarea Justiţiei în 2009

Guvernul va asigura 170 milioane lei pentru funcţionarea Justiţiei în 2009

Administraţia Prezidenţială aminteşte, într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX după şedinţa de mediere între justiţie şi Executiv care a avut loc la Cotroceni, că discuţiile au vizat patru aspecte: întreruperea activităţii magistraţilor, ca semn de protest faţă de situaţia financiară din Justiţie; acordarea unor sporuri salariale, printre care sporul de 50 la sută pentru risc şi solicitare neuropsihică şi sporul de 15 la sută pentru confidenţialitate; subfinanţarea sistemului de justiţie; problema demiterii ministrului Justiţiei cerută de unele organizaţii profesionale ale magistraţilor.

În ceea ce priveşte întreruperea activităţii magistraţilor, la solicitarea preşedintelui României, atât reprezentanţii Justiţiei, cât şi ai executivului au fost de acord ca protestul magistraţilor să nu afecteze activitatea instanţelor de judecată sau a parchetelor, se arată în comunicat.

Preşedintele Traian Băsescu a solicitat ca acest protest al magistraţilor să se înscrie în limitele legii, fără a se afecta dreptul fundamental al cetăţenilor de acces la justiţie.

"În privinţa finanţării sistemului judiciar, Guvernul a dat asigurări că nu vor exista dificultăţi în ceea ce priveşte acoperirea cheltuielilor curente pentru desfăşurarea în condiţii normale a activităţii în instanţe şi parchete. Guvernul s-a obligat să asigure cele 170 milioane RON necesare până la sfârşitul anului pentru buna funcţionare a Justiţiei", se arată în comunicat.

Preşedinţia menţionează că toţi cei prezenţi marţi la Cotroceni au convenit, cu privire la problematica sporurilor salariale, că este nevoie de a se reflecta asupra situaţiei, pentru ca pe viitor să fie eliminate inechităţiile din sistem cu privire la acordarea acestor sporuri.

În acest sens, pe 4 august va avea loc o nouă întâlnire la Palatul Cotroceni pe acest subiect, precizează Preşedinţia.

De la începutul lunii iulie, instanţele şi-au întrerupt zilnic activitatea, timp de trei ore, în semn de protest faţă de faptul că magistraţii nu mai primesc sporul de 50% de solicitare neuropsihică.

Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a declarat că nu mai sunt bani şi că magistraţii trebuie să dovedească solidaritate în perioada crizei. El a încercat, joi, să negocieze cu aceştia, dar fără succes.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Virgil Andreieş, a declarat, pe 9 iulie, după şedinţa de plen, că, din cauza stării critice din sistemul judiciar, este nevoie de o discuţie cu cele trei puteri ale statului, sub medierea şefului statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici