Guvernul va redistribui primarilor bani necheltuiţi în 2008

Guvernul va redistribui către bugetele locale fonduri pentru finanţarea unor proiecte, după ce la sfârşitul anului trecut a decis ca sumele neutilizate de primării până la finele anului 2008 să fie restituite la bugetul de stat, potrivit premierului Emil Boc.

16 afișări
Imaginea articolului Guvernul va redistribui primarilor bani necheltuiţi în 2008

Guvernul va redistribui primarilor bani necheltuiţi în 2008 (Imagine: Bogdan Maran - Mediafax Foto)

El a spus primarilor, într-un discurs susţinut, marţi, la lucrările Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România, că ştie că autorităţile locale sunt nemulţumite de decizia Guvernului de a solicita restituirea banilor, dar a explicat măsura ca o încercare de limitare a deficitului bugetar pe 2008.

"Ştiu că este o nemulţumire a dumnevoastră faptul că la sfârşitul anului au fost readuse la bugetul de stat acele sume care nu au fost cheltuite de administraţiile locale. Am discutat în guvern şi acei bani vor reveni spre comunităţile locale, pentru proiectele pe care le aveţi, pentru acele lucrări începute. Acolo unde au fost deja derulate licitaţii pentru proiecte şi nu aveţi sume de finanţare, Guvernul va avea grijă să asigure fonduri, astfel încât proiectele începute să nu sufere", a spus Boc primarilor.

Fostul Executiv a aprobat, în intervalul septembrie-decembrie 2008, mai multe hotărâri prin care sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale au fost suplimentate cu fonduri totale cuprinse între 46,2 milioane lei şi 1,3 miliarde lei, în principal pentru cheltuieli curente şi de capital ale administraţiilor conduse de primari PNL şi PSD.

Guvernul actual a decis însă, prin ordonanţă de urgenţă, că sumele rămase neutilizate până la finele anului 2008 trebuie restituite la bugetul de stat.

Decizia a fost contestată de către autorităţile locale, inclusiv de reprezentanţi ai PSD.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici