Guvernul va reduce salariile variabile şi va concedia angajaţi

Guvernul nu va avea dreptul să majoreze salariile cu minimum şase luni înainte de încetarea mandatului, iar drepturile salariale stabilite în cuantum variabil vor putea fi diminuate pentru încadrarea în limitele trimestriale ale cheltuielilor de personal, simultan cu disponibilizări de angajaţi.

23 afișări
Imaginea articolului Guvernul va reduce salariile variabile şi va concedia angajaţi

Guvernul va reduce salariile variabile şi va concedia angajaţi (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Cheltuielile de personal totale ale bugetului general consolidat nu pot fi majorate pe parcursul anului bugetar cu ocazia rectificărilor bugetare, iar negocierile pentru unele drepturi introduse prin contracte colective de muncă vor fi derulate numai cu respectarea plafoanelor de cheltuieli de personal.

În acelaşi timp, nu pot fi promovate acte normative cu mai puţin de 180 zile înainte de încetarea mandatului Guvernului sau al conducătorilor aleşi ai administraţiei publice locale care să conducă la creşterea cheltuielilor de personal în sectorul bugetar, se arată în proiectul legii responsabilităţii fiscale, aprobat, marţi, de Guvern şi obţinut de MEDIAFAX.

Pentru încadrarea în limitele trimestriale ale cheltuielilor de personal, ordonatorii principali de credite au posibilitatea să diminueze drepturile salariale stabilite prin lege în cuantum variabil şi pe cele a căror acordare este facultativă.

Ordonatorii principali de credite care depăşesc limita trimestrială a cheltuielilor de personal vor fi obligaţi ca, în trimestrul următor, să înregistreze economii la aceste cheltuieli în cuantumul sumei cu care a fost majorată limita trimestrială precedentă.

Până la îndeplinirea acestei obligaţii, vor fi interzise acordarea de premii sau plata orelor suplimentare, promovarea angajaţilor dacă acest lucru presupune o creştere a cheltuielilor de personal şi scoaterea la concurs a posturilor vacante ori ocuparea acestora prin alte modalităţi.

Ordonatorii principali de credite au obligaţia să întreprindă toate măsurile pentru economii la cheltuieli de personal, precum şi pentru îndeplinirea ţintelor trimestriale pentru cheltuielile totale, "inclusiv prin reducerea numărului de posturi finanţate şi bugetele acestora şi, respectiv, disponibilizarea unei părţi din personalul încadrat", se arată în lege.

Ministerul Finanţelor va evalua la finalul fiecărui trimestru execuţia cheltuielilor de personal.

Premierul Emil Boc a cerut, marţi, Parlamentului ca legea responsabilităţii fiscale să fie dezbătută în regim de urgenţă.

Adoptarea legii reprezintă o condiţie asumată de autorităţile române în negocierile cu FMI şi Comisia Europeană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici