Video Harghita: Elevă de 17 ani însărcinată, găsită moartă cu mâinile prinse în cătuşe

O elevă în vârstă de 17 ani din judeţul Harghita a fost găsită moartă, luni seara, având pe faţă o pungă din plastic care era legată cu un cablu, iar mâinile erau prinse cu cătuşe la spate, poliţiştii susţinând că tânăra s-a sinucis după ce a aflat că este însărcinată.

60 afișări

Adolescenta, din localitatea Sândominic, judeţul Harghita, era elevă în clasa a XII-a la Liceul "Bathanyi Ignac" din municipiul Gheorgheni şi locuia în gazdă, în Gheorgheni, cu o altă tânără, în vârstă de 19 ani, studentă în anul întâi la Facultatea de Turism din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, filiala Gheorgheni.

Când s-a întors acasă, luni seara, la ora 23.00, studenta, H.R., a găsit-o pe colega ei de cameră moartă. Fata de 17 ani era întinsă pe pat şi avea o pungă din plastic pe cap, fixată la baza gâtului cu un cablu prelungitor. Ea avea mâinile prinse la spate cu o pereche de cătuşe.

Colega de apartament a elevei susţine că aceasta era însărcinată în prima lună şi că prietenul ei ştia despre acest lucru. Fata trebuia să se prezinte, marţi, la medicul ginecolog.

Studenta a mai spus că, împreună cu prietenul ei, cu care venise acasă, a încercat să o salveze pe adolescentă, au tăiat imediat cablul cu un cuţit şi au rupt punga de pe capul fetei, însă intervenţia lor a fost zadarnică, motiv pentru care au sunat imediat la Poliţie.

Polişiştii din Gheorgheni care au mers la faţa locului au găsit în pat cadavrul tinerei de 17 ani, iar criminaliştii şi medicul legist au stabilit că luni seara, între orele 20.00 – 23.00, tânăra a rămas singură în cameră, în timp ce colega sa era plecată în oraş.

Potrivit poliţiştilor, tânăra de 17 ani s-ar fi sinucis, în agenda ei fiind găsit un mesaj de adio.

"În cameră a fost găsit şi telefonul mobil al tinerei decedate, cu un mesaj în limba maghiară prin care a vrut să transmită faptul că se va sinucide. De asemenea, s-a descoperit agenda personală a tinerei, în care s-au găsit însemnări care exprimă intenţia de sinucidere: «Mă gândesc că viaţa mea nu are sens, mai bine să-i pun capăt, de ce să mai trăiesc, să mă chinui, mai bine mă sinucid, nu mai creez probleme la toată lumea. Aşa este, asta voi face!!!»", a declarat, marţi, subinspectorul Ana Maria Crîşmaru de la Poliţia Judeţeană Harghita.

După efectuarea necropsiei, medicul legist a concluzionat că moartea tinerei Sz.I. a fost violentă, prin asfixiere, căile respiratorii fiind obturate cu o pungă din plastic. De asemenea, tânăra avea răni la încheieturile mâinilor, legiştii afirmând că acestea au fost cauzate de cătuşele metalice cu care era legată.

Conform poliţiştilor, în urma analizării datelor existente s-a apreciat că tânăra s-a sinucis, însă cercetările continuă pentru stabilirea exactă a tuturor împrejurărilor în care a murit eleva. Cazul urmează să fie instrumentat de Parchetul Tribunalului Harghita.

"Este o nenorocire incredibilă. Ieri ( luni n.r.) a stat pe bancă în curte cu colega ei de cameră, au fumat o ţigară, era veselă şi nu a dat nici un semn că vrea să se omoare. Cum de s-a putut gândi la aşa ceva şi mai ales cum de a avut atâta curaj şi tărie să-şi tragă singură punga pe faţă, să o lege sub bărbie şi să-şi mai prindă şi mâinile la spate în cătuşe...Sigur nu a vrut să mai aibă nicio scăpare”, a afirmat, marţi, gazda fetelor, Kosa Csaba.

Părinţii fetei au refuzat să facă vreun comentariu în legătură cu moartea acesteia însă mătuşa ei, Biro Anna, a declarat că fata a fost colegă în gimnaziu cu fiica ei şi fetele se înţelegeau bine.

"Problema era, însă, că nepoatei mele, Ildiko, nu-i plăcea să înveţe. Avea minte şi, dacă vroia, putea ajunge departe. A fost o fetiţă încăpăţânată. Nu ştiu prea multe despre ea, însă, prin comună toată lumea este îngrozită, se zvoneşte că nu ar fi vorba despre suicid. Oricum, preotul catolic din sat nu a dat voie să se tragă clopotele până nu se clarifică situaţia", a declarat Biro Anna.

Farkas Zoltan, directorul Colegiului Tehnic "Bathranyi Ignac" din Gheorgheni, a spus că fata a venit la această şcoală anul trecut, prin transfer de la Miercurea Ciuc. Ea avea atunci probleme minore în primul semestru din cauza unor absenţe nemotivate pentru care i-a şi fost scăzută nota la purtare. "Anul acesta, însă, la direcţiune nu a venit nicio sesizare cu privire la faptul că ar avea probleme, nici dirigintele ei nu ne-a înştiinţat în acest sens. Mai mult, în şcoală avem şi un psiholog angajat, la care însă eleva nu a apelat niciodată", a spus Farkas Zoltan.

Întrebat dacă o credea pe fată în stare să se sinucidă, directorul a spus că în niciun caz, pentru că minora era veselă şi nu părea împovărată de probleme. "Mai ales după ce am aflat cum a fost găsită decedată nu pot să cred că era capabilă de aşa ceva", a adăugat Farkas Zoltan.

"Suntem cu toţii îngroziţi de ceea ce s-a întâmplat. Ieri (luni - n.r.), la ora de dirigenţie, a fost veselă, am discutat cu clasa despre viitorul lor, având în vedere că sunt în clasa a XII-a. Nu a dat niciun semn că ar avea probleme. Am căutat citate împreună, pentru ultimul clopoţel. Aşa mi s-a părut că era încântată. Sz. Ildiko a terminat clasa a X-a într-un liceu din Miercurea Ciuc. Începând din clasa a XI-a a fost transferată la noi, la cererea părinţilor", a declarat şi diriginta fetei, Lokodo Eva.

Potrivit acesteia, fata era o elevă respectuoasă, cu rezultate medii, iar singurul lucru pe care i-l putea reproşa era că a lipsit foarte mult de la ore, mai ales anul trecut.

"Am luat măsuri, am ţinut legătura cu părinţii ei, nişte oameni buni cărora le păsa de soarta ei. Aveam o relaţie bună cu părinţii şi am constatat că relaţia fetei cu aceştia era armonioasă. Împreună cu părinţii am reuşit s-o facem să lipsească mai puţin în acest an şcolar, comparativ cu anul trecut. Unele dintre absenţe erau motivate de către medic sau de către părinţi, dar în marea lor majoritate erau nemotivate. Când o întrebam de ce lipseşte, nu-mi răspundea. Este adevărat că putea avea rezultate mai bune, dar, din cauza absenţelor, rezultatele ei erau doar medii", a spus diriginta.

Pe de altă parte, Ioan Mărţoiu, procurorul criminalist care anchetează cazul, se declară ferm convins că eleva s-a sinucis.

"Părerea mea este că fata s-a sinucis, când a aflat că e însărcinată. Făcuse testul... Sarcina era de o lună, o lună şi ceva…Nu există alte urme de violenţă în afara celor lăsate de cătuşe pe încheieturile mâinilor. Am convingerea că este vorba despre o sinucidere, chiar anul trecut am avut un caz similar în Miercurea Ciuc. Cred că cei care recurg la asemenea moduri de sinucidere se inspiră din filme. În plus am constatat că eleva avea un anturaj nesănătos: consuma băuturi alcoolice, fuma, chiar în camera ei am găsit scrumiera plină cu mucuri de ţigări", a afirmat procurorul criminalist.

Dacă ar fi trăit, Ildiko ar fi împlinit 18 ani pe data de 16 februarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici