Harta preţurilor la alimente: Majoritatea produselor alimentare ar putea suferi "reaşezări" de 5-7% din luna martie

Preţurile la majoritatea produselor alimentare ar putea suferi "reaşezări" de 5-7% începând din luna martie, potrivit reprezentanţilor Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA).

684 afișări
Imaginea articolului Harta preţurilor la alimente: Majoritatea produselor alimentare ar putea suferi "reaşezări" de 5-7% din luna martie

Harta preţurilor la alimente: Majoritatea produselor alimentare ar putea suferi "reaşezări" de 5-7% din luna martie (Imagine: Shutterstock)

"Scumpirile la energie electrică, energie termică şi gaze naturale ar putea determina reaşezări ale preţurilor la majoritatea produselor alimentare. Vorbim de reaşezări, nu scumpiri, de 5-7%", a declarat pentru gândul Dragoş Frumosu, preşedintele FSIA.

El spune că de la începutul acestui an produsele lactate s-au scumpit nesemnificativ, cu 3-4%. "La carne, vânzările în ianuarie şi februarie sunt reduse de obicei. Nici la ulei nu putem vorbi de scumpiri, cantităţile consumate sunt relativ constante", a explicat Frumosu.

Preţul ouălor s-a majorat în ultimele zile, ajungând în pieţele din Capitală să se vândă cu 0,8-0,9 lei bucata, de la 0,5 lei bucata în urmă cu o săptămână. Motivul are legătură cu acoperirea investiţiilor pentru schimbarea cuştilor în care sunt crescute găinile, o prevedere europeană obligând toţi producătorii din Uniunea Europeană să reducă densitatea păsărilor în cuşti, după cum susţin crescătorii de ouă.

"La poarta fabricii ouăle s-au scumpit recent, ajungând să se vândă cu 0,5-0,55 lei bucata. Motivul îl constituie schimbarea cuştilor pentru găini. În noile cuşti densitatea păsărilor scade cu 25%. De la 1 ianuarie 2012, toţi producătorii europeni sunt obligaţi să schimbe cuştile pentru găini. Ouăle care provin din cuştile vechi nu mai pot fi vândute în coajă. Ele merg la procesare. Ca urmare, oferta de ouă este mai scăzută iar preţul a crescut", a explicat pentru gândul Ilie Van, preşedintele Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Păsări din România (UNCPR).

Van spune că, în prezent, preţul ouălor din import este de 0,6 lei pe bucată. "În toată Europa piaţa ouălor este bulversată în această perioadă. Pe perioada iernii, România importă 25% din necesarul de consum de ouă. În restul anului producţia internă asigură necesarul de consum. De la jumătatea lunii martie producţia de ouă începe să mai crească, astfel că până la Paşti este posibil să nu mai crească preţul ouălor, care a ajuns la limita maximă. Rămâne de văzut dacă şi comercianţii vor mai umbla la preţuri", a mai arătat preşedintele UNCPR.

La sfârşitul anului trecut, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat că ouăle marcate cu codul "3", provenite de la găinile crescute în cuşti neîmbunătăţite, nu vor mai fi date spre consum public, comercializarea lor fiind interzisă începând cu 1 ianuarie 2012.

Pe de altă parte, Ilie Van a menţionat că la carnea de păsăre preţul nu va creşte "la poarta fabricii", până la Paşte, în prezent puiul gril fiind vândut cu 6,4-6,5 lei pe kilogram.

"Nu se poate vorbi de o scumpire a preparatelor din carne în primele două luni din acest an. Acum, că a început postul Paştelui, nu cred că vreunul dintre producători va aplica majorări de preţuri, pentru că oricum vânzările în această perioadă sunt reduse", a declarat pentru gândul Mihai Vişan, vicepreşedinte Asociaţiei Române a Cărnii.

Şi producătorii de pâine sunt de părere că, până la Paşti, "în mod normal", s-ar putea înregistra o creştere de preţuri la produsele de panificaţie, având în vedere că în ultimul an nu au mai avut loc majorări de preţuri, în special din cauza concurenţei de pe piaţa neagră. "Nu pot avansa procente, nu am voie. Fiecare producător va hotărî când şi cu cât va majora preţurile. În ultimul an au avut loc mai multe majorări de preţ la energie, gaze naturale, combustibili, iar toate acestea influenţează şi preţul produselor de panificaţie", a declarat pentru Aurel Popescu, preşedintele patronatului Rompan.

Cea mai ieftină carne de pasăre, potrivit celor mai recente date disponibile furnizate de Ministerul Agriculturii, se găseşte în pieţele din Cluj (5,8-6,5 lei pe kg), Sibiu (7-8 lei pe kg), Alba şi Argeş (7-9 lei pe kg). În schimb, în Vaslui, Bihor şi Dolj un kilogram de carne de pasăre ajunge până la 14 lei pe kg.

Spre comparaţie, în ianuarie 2011, cea mai ieftină carne de pasăre se găsea în pieţele din Mehedinţi - 4,5 - 6 lei/kg - în timp ce locuitorii judeţului Caraş-Severin plăteau de trei ori mai mult pentru acest produs, adică 14 - 15 lei/kg, potrivit datelor de la acea vreme de la Ministerul Agriculturii.

În luna ianuarie 2012 s-au înregistrat ieftiniri de 0,15% - 0,7% la ouă, cartofi, fasole şi făină, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică. La carne, preparate din carne preţurile s-au majorat cu 0,15%, faţă de luna anterioară, iar la telemea, cu 0,77%.
Faţă de decembrie 2011, preţurile la mărfurile alimentare s-au majorat cu 0,32 %.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici