Hossu: FMI spune să respectăm fondul de salarii stabilit, cresc salariile dacă se fac disponibilizări

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX că reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional ne spun că trebuie să respectăm fondul de salarii stabilit împreună cu Guvernul, astfel că dacă se vor majorări salariale de 5% este nevoie de disponibilizări de 5%.

314 afișări
Imaginea articolului Hossu: FMI spune să respectăm fondul de salarii stabilit, cresc salariile dacă se fac disponibilizări

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Aveţi un fond de salarii stabilit cu noi, trebuie să îl respectaţi. Doriţi creşterea cu 5%, reduceţi personalul cu aproximativ 5% şi puteţi mări salariile, aşa ne spun cei de la FMI", a precizat Hossu.

Ideea creşterii salariilor bugetare în 2012, an electoral, pentru a ajunge la ce a fost în 2010, la valoare nu la puterea de cumpărare, deci fără corecţia de inflaţie care este de 14 la sută, înseamnă încă o corecţie de aproximativ 12 procente, din care se propun anul acesta cinci, deci mai rămân pentru anul viitor şapte procente date în două tranşe, a explicat liderul "Cartel Alfa".

"În esenţă, deci aşa cum zic politicienii puterii, s-ar putea să ajungă valoric la acelaşi nivel de salarizare, dar redus cu 14 la sută - inflaţia, ca şi putere de cumpărare", a afirmat Hossu.

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX că există zone cu excedent de personal, de exemplu în administraţia publică centrală şi locală, fiind nevoie de un audit pe toate zonele bugetare pentru a evalua munca din fiecare instituţie publică.

Costin a precizat că ceea ce spune Jeffrey Franks referitor la posibile majorări de salarii, cu condiţia unor noi disponibilizări, este "matematică simplă".

"Puteam face de anul trecut această restructurare, să păstrăm salariile netăiate şi să oferim alternativă pentru cei ieşiţi din sistem. Ce spune acum Jeffrey Franks este matematică simplă, altfel nu se închide ecuaţia", a subliniat Costin.

În opinia liderului BNS, era nevoie încă de anul trecut de un audit pe toate zonele bugetare, pentru a evalua munca din fiecare instituţie publică, pentru că sunt şi sectoare cu deficit de personal, cum este Administraţia Penitenciarelor, dar şi cu excedent, cum este administraţia publică, centrală şi locală, "pentru că se lucrează încă rudimentar, cu pixul, în administraţie".

Cu privire la intenţia coaliţiei de majorare a salariilor de la 1 octombrie, Costin aminteşte de o lege apărută anul trecut care amendează mita electorală.

De asemenea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că în administraţia centrală mai este loc de ajustări de personal, pentru că prin ministere mai sunt încă "tăietori de frunze la câini".

Hancescu a subliniat, în urma declaraţiilor lui Jeffrey Franks la finalul misiunii în România, că administraţia este singurul sector unde se mai pot face disponibilizări, deoarece şi învăţământul şi sănătatea şi poliţia sunt "pe avarie", având deficit de personal.

Guvernul consideră că există spaţiu fiscal pentru creşterea salariilor din sectorul public, dar o majorare ar trebui operată numai după o nouă reducere a numărului angajaţiilor bugetari, a declarat, luni, şeful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks.

"Guvernul va lua o decizie referitor la cât de mare va fi creşterea (salariilor bugetarilor -n.r.) sau momentul în care va fi adoptată. Nu ar fi înţelept nici din partea mea, nici din partea lor, să spunem în acest moment care va fi decizia. Din punctul lor de vedere (al Guvernului - n.r.) există spaţiu pentru crepterea salariilor, dar trebuie să aşteptăm până la acel moment pentru a fi siguri. Creşterea salariilor poate avea loc doar dacă există un număr satisfăcător de angajaţi în sistemul bugetar. Există încă o supraangajare în sectorul public", a spus Franks.

El a arătat că veniturile fiscale sunt în concordanţă cu nivelurile anticipate, în timp ce cheltuielile au fost menţinute sub control strâns datorită eforturilor continue de raţionalizare şi reducerii numărului de angajaţi.

"Aceste eforturi ar putea crea spaţiu pentru o modestă recuperare a salariilor în lunile ce urmează", a continuat Franks.

Atât în precedentul acord cu FMI, cât şi în actuala înţelegere cheltuielile cu personalul sunt limitate în sume absolute, iar orice majorare salarială este posibilă doar în acest spaţiu.

Coaliţia a decis, în şedinţa de luni, majorarea salariilor bugetarilor de la 1 octombrie, a declarat, pentru "Gândul", Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităţilor naţionale, precizând că s-a discutat despre un procent de 5%.

Pambuccian a precizat că în şedinţa coaliţiei s-a decis majorarea salariilor bugetarilor de la 1 octombrie.

"S-a discutat despre un procent de majorare a salariilor de 5%, dar rămâne să mai discutăm procentul cu care se vor majora. Să vedem dacă este o măsură sustenabilă", a adăugat Pambuccian.

Ulterior, premierul Emil Boc a declarat că în coaliţie nu s-a discutat despre o eventuală majorare a salariilor începând cu luna octombrie 2011, el precizând că obiectivul este ca de la 1 ianuarie 2012 să înceapă recuperarea diminuării salariale.

"Legat de eventuala majorare a salariilor începând din luna octombrie, nu a fost o asemenea discuţie în cadrul coaliţiei. Obiectivul nostru este ca începând din 1 ianuarie să începem recuperarea salarială, dar aceasta depinde de creştere economică, de încadrarea în plafonul pentru bani alocaţi pentru 2012 şi aceste lucruri se vor discuta la legea bugetului pentru anul 2012", a declarat premierul Emil Boc după şedinţa BPN al PDL.

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat că Varujan Pambuccian a avut o discuţie cu premierul Emil Boc, pe care l-a asigurat că nu a spus că s-a decis în coaliţie majorarea salariilor de la 1 octombrie 2011.

Preşedintele Traian Băsescu a spus, duminică, într-o conferinţă de presă, că face un apel "la seriozitate" din partea partidelor politice, în special a celor ce alcătuiesc majoritatea guvernamentală, subliniind că "nu este de tolerat niciun fel de populism".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici