Iaşi: 18 persoane, între care un primar, trimise în judecată pentru fraude cu fonduri europene

Optsprezece persoane, între care primarul comunei ieşene Mironeasca, Elena Curcudel, şi un fost director de la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltarea Rurală şi Pescuit Iaşi, au fost trimise în judecată pentru fraude privind obţinerea ilegală de fonduri europene pentru construcţia unui drum comunal.

410 afișări
Imaginea articolului Iaşi: 18 persoane, între care un primar, trimise în judecată pentru fraude cu fonduri europene

Iaşi: 18 persoane, între care un primar, trimise în judecată pentru fraude cu fonduri europene (Imagine: Mihai Marginean/Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a 18 persoane şi două societăţi comerciale.

Printre persoanele trimise în judecată se numără primarul comunei ieşene Mironeasa, Elena Curcudel, acuzată de instigare la fals intelectual, fals intelectual şi folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

De asemenea, au fost trimişi în judecată şi un fost director de la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Iaşi şi consilier judeţean, Liviu Gabriel Bulgaru, patru angajaţi din aceeaşi structură, dar şi un expert de la Inspectoratul Judeţean în Construcţii Iaşi. Aceştia sunt acuzaţi de fals intelectual, instigare la fals intelectual sau complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Conform rechizitoriului întocmit de procurori, în 28 martie 2008, comuna Mironeasa, prin reprezentantul său legal, a depus la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit laşi, o cerere de finanţare, pentru implementarea proiectului "Modernizare drum comunal DC 49, Schit Hadâmbu - Urşiţa - Mironeasa şi achiziţionare de utilaje şi echipamente pentru servicii publice". Proiectul avea ca obiective modernizarea DC 49, format din patru tronsoane cu o lungime totală de 9,88 kilometri şi achiziţionarea următoarelor utilaje: un autogreder complet echipat, un tractor, o remorcă basculabilă şi o cisternă.

Potrivit cererii de finanţare, valoarea totală a proiectului a fost estimată la 10.596.474 lei, din care valoarea cheltuielilor eligibile a fost de 8.904.600 lei, iar suma cheltuielilor neeligibile a fost de 1.691.874 lei.

În 11 septembrie 2008 a fost încheiat contractul pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil în condiţiile Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală, între Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit şi comuna Mironeasa, în calitate de beneficiar.

Ulterior, în 25 octombrie 2011, contractul pentru acest proiect a fost atribuit firmei SC Contebas SRL Vaslui, pentru suma de 4.336.773,04 lei.

"Observând că lucrările de modernizare a drumului nu vor fi finalizate de către inculpata SC Contebas SRL Vaslui până la data expirării termenului de implementare a proiectului, respectiv 11 iunie 2012, fiind inevitabilă (în mod legal) rezilierea contractului şi recuperarea finanţării, inculpata Elena Curcudel, primar al comunei Mironeasa, a determinat recepţionarea lucrărilor, fără ca acestea să fie executate integral. În acest sens, Curcudel a întocmit, respectiv a determinat întocmirea mai multor înscrisuri false", au precizat procurorii.

Astfel, este vorba despre procesul-verbal întocmit de comisia de recepţie la terminarea lucrărilor de construcţii (compusă din Liliana Raşcovici, Leonard-Florin Trufanda, Gabriel Balan, Maricela Coneac, Mariana Berheci, Florin Melniciuc şi Adrian-Dan Cotigă), în cuprinsul căruia se atesta în mod mincinos că lucrările erau executate integral, dar şi despre procesul-verbal de control al calităţii lucrărilor de construcţii în faze determinante, în care Carmen Maria Muşat, inspector la Direcţia Regională în Construcţii Nord - Est Iaşi, a atestat o situaţie necorespunzătoare realităţii, deşi această porţiune a drumului era, la vremea respectivă, încă la stadiul de piatră spartă.

În 15 iunie 2012, Dumitru Uzuru, inspector al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Iaşi, a vizitat locul lucrărilor şi, deşi a văzut că acestea nu au fost finalizate, i-a informat pe reprezentanţii structurii, inclusiv pe Liviu Gabriel Bulgaru, de acesta fapt, fără ca unul dintre ei să semnaleze suspiciunea de fraudă.

"Ulterior, deşi reprezentanţii beneficiarului finanţării europene au depus alte documente, care atestau că lucrările de reabilitare a drumului fuseseră finalizate după expirarea termenului de implementare a proiectului, aceştia, împreună cu inculpatul Boca Doroftei (expert la ARPDR Iaşi), au întocmit documente în care erau atestate menţiuni necorespunzătoare referitoare la stadiul proiectului, omiţând să menţioneze că proiectul nu fusese integral realizat în termenul contractual, că beneficiarul depusese documente false pentru a ascunde acest lucru şi pentru a obţine fără drept ultima tranşă a finanţării. De asemenea, aceştia nu au luat nicio măsură pentru semnalarea fraudei, înlesnind, cu ştiinţă, obţinerea fără drept a ultimei tranşe a finanţării nerambursabile“, arată procurorii.

Ca urmare a acestor acţiuni, comuna Mironeasca a încasat, fără drept, suma de 1.810.179,81 lei, din care 1.448.143,69 lei din bugetul UE şi 362.035,92 lei din bugetul de stat.

În cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri ale inculpaţilor, iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iaşi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici