Iaşi: Mii de pelerini stau la rând pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva

Câteva mii de pelerini aşteaptă joi dimineaţă să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, rândul credincioşilor întinzându-se pe o lungime de aproape doi kilometri, potrivit estimărilor jandarmilor.

916 afișări
Imaginea articolului Iaşi: Mii de pelerini stau la rând pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva

Iaşi: Mii de pelerini stau la rând pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva (Imagine: Liviu Chirica/ Arhiva Mediafax Foto)

Joi dimineaţă, racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă într-o procesiune din incinta Catedralei Mitropolitane, fiind aşezată apoi într-un baldachin special amenajat în faţa lăcaşului de cult.

Sute de pelerini veniţi din întreaga ţară s-au aşezat la rând încă din cursul nopţii de miercuri spre joi, pentru a se închina la moaşte.

Potrivit jandarmilor, joi dimineaţă, la ora 9.30, rândul pelerinilor se întindea pe o lungime de aproape doi kilometri, câteva mii de persoane aşteptând la coadă.

În cursul acestei zile, la Catedrala Mitropolitană sunt aşteptaţi aproximativ 4.000 de credincioşi din localitatea ilfoveană Voluntari, aceştia plecând către Iaşi cu 70 de autocare puse la dispoziţie gratuit de primăria din localitate.

Mai multe străzi din jurul Catedralei au fost închise circulaţiei, iar jandarmii au format un culoar de acces pentru pelerinii care vor să atingă moaştele.

La Iaşi au fost aduse şi moaştele Sfântului Cuvios Teofil de la Mănăstirea Kitaev din Ucraina, acestea fiind aşezate alături de moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva.

Sfânta Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei, este sărbătorită de ortodocşi duminică, 14 octombrie, când în faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi, pe o scenă special amenajată, va avea loc Sfânta Liturghie, care va fi oficiată de un sobor de ierarhi din ţară şi străinătate, în frunte cu PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi cu PF Hristofor, Mitropolitul Cehiei şi Slovaciei.

Peste 200.000 de pelerini din întreaga ţară sunt aşteptaţi să vină la Iaşi pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.

În anii precedenţi, pelerinii veniţi la Iaşi din toate colţurile ţării au stat şi câte 12 ore la coadă, pentru a ajunge să se închine la racla cu sfintele moaşte.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici