ICCJ: Anii de la comiterea faptelor lui Ioan Avram Mureşan nu au atenuat gravitatea lor

Completul de cinci judecători de la instanţa supremă arată că cei 13 ani scurşi de la comiterea faptelor pentru care a fost condamnat fostul ministru al agriculturii Ioan Avram Mureşan nu atenuează gravitatea lor, generată de funcţiile inculpaţilor şi de acordul cu Statele Unite.

191 afișări
Imaginea articolului ICCJ: Anii de la comiterea faptelor lui Ioan Avram Mureşan nu au atenuat gravitatea lor

ICCJ: Anii de la comiterea faptelor lui Ioan Avram Mureşan nu au atenuat gravitatea lor (Imagine: Razvan Chirita / MediafaxFoto)

Instanţa supremă a dat publicităţii, marţi, motivarea deciziei definitive prin care completul de cinci judecători a decis ca fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Mureşan să execute şapte ani de închisoare pentru deturnare de fonduri şi fapte de corupţie.

"Instanţa de control judiciar apreciază că, deşi de la momentul săvârşirii faptelor s-a scurs un interval de timp de 13 ani, nu se poate susţine că pedepsele aplicate, în modalitatea de executare a privării de libertate, nu ar răspunde scopurilor prevăzute şi s-ar fi atenuat în vreun fel gravitatea faptelor, potenţată de modalitatea de săvârşire, natura fondurilor băneşti provenită dintr-un acord încheiat între Guvernul României şi Statele Unite ale Americii, cuantumul prejudiciului, respectiv de 2.950.768,89 lei (RON ), înaltele funcţii deţinute de inculpaţi mai sus menţionate şi de care s-au folosit în săvârşirea infracţiunilor", notează judecătorii, în motivare.

Instanţa mai arată că pedepsele date în acest dosar sunt mici în raport cu maximul pe care îl puteau primi inculpaţii, respectiv 15 ani de închisoare.

"Cuantumurile pedepselor principale aplicate fiecăruia dintre inculpaţi au fost orientate spre minimul prevăzut de lege, respectiv şapte ani închisoare pentru ambele infracţiuni reţinute în sarcina inculpatului Ioan Mureşan ( infracţiunile de deturnare de fonduri şi abuz în serviciu în formă calificată fiind sancţionate fiecare de la cinci la 15 ani închisoare ), şapte ani închisoare pentru infracţiunea comisă de inculpatul Enea Ioan Truţă şi orientată la minimul legal în cazul inculpatei Silvia Căpitanu (fostă Buzatu), a căror executare se va realiza prin privare de libertate, apreciindu-se că acestea sunt în măsură să asigure realizarea scopurilor pedepsei în mod efectiv, atât în ceea ce priveşte funcţia coercitivă, cât şi aceea educativă, în sensul îndreptării inculpaţilor şi reinserţiei lor pozitive în societate", se menţionează în documentul citat.

Completul de cinci judecători mai consideră că "prin pedepsele la care au fost condamnaţi inculpaţi s-a dat relevanţă şi principiului proporţionalităţii, în raport cu gravitatea faptelor comise şi profilul socio-moral şi de personalitate al inculpaţilor", potrivit motivării.

În 28 mai 2012, fostul ministru Ioan Avram Mureşan a fost condamnat definitiv de instanţa supremă, la şapte ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat de deturnare de fonduri.

Completul de cinci judecători al instanţei supreme a menţinut astfel condamnarea decisă, în aprilie 2011, în cazul lui Ioan Avram Mureşan de către instanţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care a judecat la fond acest dosar.

De asemenea, Completul de cinci judecători a păstrat şi sentinţele decise în cazul celorlalţi inculpaţi din dosar.

Astfel, Ioan Enea Truţă a rămas cu pedeapsa de şapte ani de închisoare cu executare pentru deturnare de fonduri şi a fost achitat pentru complicitate la luare de mită, iar Silvia Căpitanu (fostă Buzatu) a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare pentru deturnare de fonduri.

Şi în cazul acestora, instanţa va emite mandatele de executare a pedepselor primite.

Pe latură civilă, instanţa i-a obligat pe cei trei, în solidar, la plata a 2.950.768,89 lei despăgubiri civile către Ministerul Agriculturii.

Jiga Dan a fost achitat pe motiv că fapta nu există în cazul acuzaţiei de luare de mită.

Avram Mureşan, Ioan Truţă Enea (fost secretar general adjunct şi consilier în cadrul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei - MAA), Silvia Căpitanu (fost director general al Direcţiei Integrare Europeană şi Cooperare Internaţională din MAA) şi Dan Jiga (fost director general al Direcţiei Generale Economice şi Relaţii Bugetare din MAA) au fost trimişi în judecată în acest dosar în 18 decembrie 2003.

Procurorii l-au acuzat pe Ioan Avram Mureşan că, în calitate de ministru, ar fi întocmit, în mai 1999, noiembrie 1999 şi aprilie 2000, mai multe rapoarte pentru scoaterea din rezerva de stat sub formă de împrumut a cantităţii de 5.000 de tone ulei, beneficiar fiind SC Sun Oil SRL Râmnicul de Jos - judeţul Constanţa.

Anchetatorii au stabilit că Mureşan, Truţă şi Căpitanu ar fi schimbat destinaţia fondului de contrapartidă aferent împrumutului extern acordat de Agenţia pentru Dezvoltare Internaţională a Statelor Unite Guvernului României (conform convenţiei încheiate la 5 aprilie1993) şi au folosit acest fond în alte scopuri decât cele prevăzute de HG 949/1999, cauzând atunci Ministerului Agriculturii o pagubă de 29.507.688.963 de lei vechi.

Instanţa i-a mai judecat pe Truţă şi Jiga pentru că, în calităţile pe care le aveau în Ministerul Agriculturii, au pretins bani de la denunţătorul Valentin Nedelcu, pentru acordarea unor prime de export de grâu şi porumb, precum şi pentru facilitarea unor credite pentru achiziţionarea de produse agricole.

În 14 februarie 2012, Ioan Avram Mureşan şi un alt fost ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remeş, au fost condamnaţi de ICCJ la câte trei ani de închisoare într-un alt dosar de corupţie, cunoscut drept dosarul "Caltaboşul".

Recursurile la condamnările din dosarul "Caltaboşul" au termen în 11 februarie la completul de cinci judecători de la instanţa supremă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici