IGPR: Hayssam, dus într-un centru de arest, pe baza celor trei mandate de executare a pedepselor

Omar Hayssam a fost dus într-un centru de reţinere şi arest preventiv al Poliţiei Române pe baza celor trei mandate de executare a pedepselor cu închisoare emise pe numele lui, pentru terorism, bancrută frauduloasă şi înşelăciune, a anunţat, vineri, IGPR.

215 afișări
Imaginea articolului IGPR: Hayssam, dus într-un centru de arest, pe baza celor trei mandate de executare a pedepselor

IGPR: Hayssam, dus într-un centru de arest, pe baza celor trei mandate de executare a pedepselor (Imagine: Catalina Filip/Arhiva Mediafax Foto)

"Omar Hayssam se află în custodia Poliţiei Române. Acesta a fost introdus într-un Centru de Reţinere şi Arest Preventiv al Poliţiei Române pe baza celor trei mandate de executare a pedepsei cu închisoare emise pe numele său", se arată într-un comunicat de presă al IGPR.

Potrivit sursei citate, Omar Hayssam a fost condamnat, la 29 iunie 2010, de către magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, la trei ani de închisoare pentru bancrută frauduloasă.

În 30 octombrie 2012 a fost emis pe numele acestuia, de către Curtea de Apel Oradea, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea prin care a fost condamnat la 20 de ani închisoare pentru acte de terorism.

La 23 noiembrie 2012, Omar Hayssam a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 16 ani închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii Ministerului Justiţiei şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au spus că nu ştiu unde a fost dus Omar Hayssam după aducerea acestuia în ţară.

Purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, a declarat, pentru MEDIAFAX, că Omar Hayssam se află în acest moment în arestul Poliţiei Române, fiind predat poliţiştilor la ora 6.40.

"Omar Hayssam se află în acest moment pe teritoriul României, în arestul Poliţiei. El a fost predat poliţiştilor români la ora 6.40", a menţionat Oprea.

El a anunţat anterior, într-un comunicat de presă, că Omar Hayssam a fost predat Poliţiei Române în cursul dimineţii de vineri.

"Aducerea sub autoritatea instituţiilor statului român pentru a-şi ispăşi pedeapsa cu închisoarea de 20 de ani pentru acte de terorism în cazul celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak stabilită de instanţele româneşti este rezultatul unor activităţi complexe desfăşurate timp îndelungat de instituţiile de siguranţă naţională ale statului român", afirma purtătorul de cuvânt al preşedintelui Băsescu într-un comunicat de presă intitulat "Aducerea în România a domnului Omar Hayssam".

Omar Hayssam a fost reţinut în 5 aprilie 2005 şi, deşi Preşedinţia anunţa atunci că este acuzat de implicare în răpirea jurnaliştilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, la Bagdad, el a fost arestat preventiv pentru infracţiuni economice, într-un alt dosar.

La aproape un an şi o lună de la plasarea lui în arest, instanţa a acceptat să îl elibereze, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse şi arestarea sirianului.

În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din funcţii a şefilor de servicii de informaţii române, dar şi a procurorului general al României Ilie Botoş.

Omar Hayssam a fost dat în urmărire generală la nivel naţional şi internaţional, în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel Bucureşti, în iulie 2006.

În 2008, Omar Hayssam a fost condamnat, în lipsă, la 20 de ani de închisoare pentru implicare în răpirea celor trei jurnalişti, cazul acestuia constituind o premieră în România.

Preşedintele Traian Băsescu declara, în 9 februarie 2011, la TVR, că Omar Hayssam "este bine-merci" şi nu mai are cancer. Preşedintele preciza că partea română ştie unde se află acesta, pentru că este subiect de discuţie cu partea siriană. "Ştim precis şi unde este, şi e bine-mersi, sănătos, nu are nici urme de cancer, nu mai e plin de metastaze, cum era când l-a operat unul din medicii faimoşi ai patriei", spunea atunci Băsescu.

Comisia de expertiză medico-legală consemna, în raportul transmis în 2006, în cazul cererii de eliberare din arest a lui Hayssam, că tratamentul pentru Omar Hayssam nu poate fi realizat în reţeaua penitenciarelor, ci doar în unităţi oncologice aparţinând Ministerului Sănătăţii.

Medicul care a reprezentat ANP în comisia Institutului Naţional de Medicină Legală şi a semnat raportul de expertiză referitor la Omar Hayssam, George Enculesei, susţinea însă în faţa instanţei Curţii de Apel Bucureşti că starea de sănătate a acestuia este bună şi că îşi menţine părerea că sirianul poate fi tratat în reţeaua medicală a penitenciarelor.

George Enculesei - medicul reprezentant al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) în comisia INML - a semnat raportul oficial al expertizei medico-legale, emis la cererea Curţii de Apel Bucureşti, alături de o comisie de nouă medici, printre care prof. dr. Irinel Popescu, prof. dr. I. Bălănescu, prof. dr. Rodica Anghel şi prof. dr. Dan Mircea Cheţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici