OMAR HAYSSAM a fost PREDAT Poliţiei Române. Bogdan Oprea: Este în ţară, în arestul Poliţiei. REACŢIA jurnaliştilor români răpiţi în Irak

Omar Hayssam a fost predat Poliţiei Române, vineri dimineaţă, anunţă purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, precizând că nu se pot oferi în acest moment informaţii suplimentare şi menţionând că preşedintele Băsescu mulţumeşte instituţiilor şi ofiţerilor implicaţi în operaţiune. Predarea are loc la 7 ani după ce autorităţile constatau că Hayssam e de negăsit, acesta neprezentându-se la mai multe termene în procesul în care era judecat. O zi mai târziu, în 20 iulie 2006, Poliţia cerea emiterea unui mandat de urmărire internaţională pe numele lui, iar şefii SRI, SIE şi DGIPI demisionau.

5910 afișări
Imaginea articolului OMAR HAYSSAM a fost PREDAT Poliţiei Române. Bogdan Oprea: Este în ţară, în arestul Poliţiei. REACŢIA jurnaliştilor români răpiţi în Irak

Omar Hayssam (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

UPDATE 12:30 - ANP: Hayssam ar putea fi încarcerat la Penitenciarul Rahova, întrucât este judecat şi în alte dosare

Reprezentanţii ANP au spus că Omar Hayssam ar putea fi dus în Penitenciarul Rahova, dar au precizat că până la acest moment nu au primit nicio informare în acest sens.

În momentul în care va fi dus în penitenciar, Omar Hayssam va sta 21 de zile la Secţia de carantină a unităţii de detenţie, pentru a fi evaluat şi supus unei investigaţii medicale. Ulterior, Omar Hayssam va fi transferat pe o secţie specială de arestare preventivă.

Potrivit articolului 13 din Legea 275/2006 privind executarea pedepselor, "în secţiile de arestare preventivă din penitenciare pot fi deţinute numai persoanele condamnate printr-o hotărâre definitivă la o pedeapsă  privativă de libertate, care sunt cercetate în stare de arest preventiv în altă cauză, precum şi persoanele arestate preventiv aflate în judecată".

După ce va primi decizii definitive în toate dosarele, se va stabili în ce regim îşi va executa Omar Hayssam pedeapsa şi în ce penitenciar.

Pentru că acesta are o condamnare de 20 de ani de închisoare pentru implicarea în răpirea lui Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, ar putea executa pedeapsa în regim de maximă siguranţă.

Potrivit legii, regimul de maximă siguranţă se aplică iniţial persoanelor condamnate la pedeapsa detenţiei pe viaţă şi celor condamnate la pedeapsa închisorii mai mare de 15 ani.

Reprezentanţii ANP au precizat că, după ce va fi condamnat definitiv, Omar Hayssam va fi transferat în penitenciarul din apropierea locului în care domiciliază familia acestuia.

În situaţia în care deţinutul este din Bucureşti şi trebuie să execute o pedeapsă în regim de maximă siguranţă, poate fi încarcerat în Penitenciarul Bucureşti Rahova.

UPDATE 10:55 - Stroe: Omar Hayssam este în Arestul Poliţiei Capitalei

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a declarat că Omar Hayssam a fost dus în Arestul Poliţiei Capitalei, precizând că nu poate da amănunte privind operaţiunea de aducere în ţară a sirianului şi nici de unde a fost adus acesta.

Radu Stroe a spus că mai multe instituţii au fost implicate în operaţiunea de aducere a lui Omar Hayssam în ţară şi acesta este motivul pentru care el nu poate da amănunte legate de acest caz.

Ministrul de Interne a precizat că în cazul lui Omar Hayssam va fi urmată procedura obişnuită, adică analize medicale şi discutarea dosarului de către instituţiile abilitate.

Stroe a mai spus că nu poate preciza ora la care Omar Hayssam a fost adus în ţară şi nici procedura prin care acesta a revenit în România, deoarece nu cunoaşte aceste elemente.

"Nu vă pot da niciun fel de element, pentru că nu le cunosc, şi chiar dacă le-aş cunoaşte, tot nu vi le-aş putea spune", a mai spus Stroe.

UPDATE 10:00 - IGPR: Hayssam, dus într-un centru de arest, pe baza celor trei mandate de executare a pedepselor

Omar Hayssam a fost dus într-un centru de reţinere şi arest preventiv al Poliţiei Române pe baza celor trei mandate de executare a pedepselor cu închisoare emise pe numele lui, pentru terorism, bancrută frauduloasă şi înşelăciune, a anunţat, vineri, IGPR.

UPDATE 08:55 - Oprea: Omar Hayssam este în ţară, în arestul Poliţiei. A fost predat la ora 6.40

Purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, a precizat, pentru MEDIAFAX, că Omar Hayssam se află în acest moment în arestul Poliţiei Române, fiind predat poliţiştilor la ora 6.40.

"Omar Hayssam se află în acest moment pe teritoriul României, în arestul Poliţiei. El a fost predat poliţiştilor români la ora 6.40", a menţionat Oprea.

Omar Hayssam a fost predat Poliţiei Române

"În dimineaţa zilei de 19 iulie a.c., a fost predat Poliţiei Române domnul Omar Hayssam. Aducerea sub autoritatea instituţiilor statului român pentru a-şi ispăşi pedeapsa cu închisoarea de 20 de ani pentru acte de terorism în cazul celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak stabilită de instanţele româneşti este rezultatul unor activităţi complexe desfăşurate timp îndelungat de instituţiile de siguranţă naţională ale statului român", afirmă purtătorul de cuvânt al preşedintelui Băsescu într-un comunicat de presă intitulat "Aducerea în România a domnului Omar Hayssam".

De asemenea, el  subliniază că detalii suplimentare privind acest subiect nu pot fi prezentate presei.

"Administraţia Prezidenţială înţelege interesul presei pentru acest subiect şi dorinţa de a cunoaşte detalii legate de operaţiunea de aducere în ţară a domnului Omar Hayssam, dar subliniază faptul că detalii suplimentare nu pot fi făcute publice", se arată în comunicatul purtătorului de cuvânt.

Totodată, sunt menţionate şi mulţumirile şefului statului pentru instituţiile statului şi ofiţerii de poliţie care "timp de mai bine de 5 ani au urmărit cu tenacitate" aducerea în ţară a lui Hayssam.

"Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, mulţumeşte instituţiilor şi ofiţerilor implicaţi în această amplă operaţiune, care, timp de mai bine de 5 ani, au urmărit cu tenacitate să-l aducă în ţară pe domnul Omar Hayssam pentru ispăşirea pedepsei", se mai afirmă în comunicatul transmis de Administraţia Prezidenţială.

Hayssam Omar este un om de afaceri sirian cu cetăţenie română născut în 1963 în Siria. El a fost implicat în criza jurnaliştilor români răpiţi în Irak în aprilie-mai 2005. Pe data de 13 iunie 2007 a fost condamnat de judecătoria competentă din România la pedeapsa maximă de 20 de ani de puşcărie.

Cazul lui Omar Hayssam a fost o premieră în România.

Un subiect controversat a fost cel legat de modul în care Omar Hayssam a părăsit România. Preşedintele Traian Băsescu a declarat că acesta a plecat din ţară într-o navă care transporta oi, iar Omar Hayssam a spus că de fapt a plecat din ţară "ca un domn", prin aeroport, fără probleme.

Hayssam a fost operat de cancer de colon, iar la şedinţa de judecată în urma căreia s-a dispus eliberarea sirianului din motive medicale procurorul a depus concluzii de admitere a cererii acuzatului, iar Curtea de Apel Bucureşti a admis solicitarea.

La 26 aprilie 2006, Hayssam fost eliberat din arest, iar în 30 iunie a fugit din România. Şefii serviciilor de informaţii şi procurorul general al României şi-au dat demisia din cauza scandalului mediatic generat de fuga lui Hayssam.

Preşedintele Traian Băsescu declara, în 9 februarie 2011, la TVR, că Omar Hayssam "este bine-merci" şi nu mai are cancer. Preşedintele preciza că partea română ştie unde se află acesta pentru că este subiect de discuţie cu partea siriană. "Ştim precis şi unde este, şi e bine-mersi, sănătos, nu are nici urme de cancer, nu mai e plin de metastaze, cum era când l-a operat unul din medicii faimoşi ai patriei", spunea atunci Băsescu.

Tratatul de extrădare între România şi Siria a fost ratificat la jumătatea lui 2012.

Actualul director al SRI, George Maior, declara, în februarie 2013, că Omar Hayssam este încă în detenţie în Siria.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici