IGPR: Şeful IPJ Ilfov, eliberat din funcţie. Fostul adjunct Lefter a primit mustrare scrisă

Şeful Poliţiei Ilfov, Emanuel Marin Nica, a fost eliberat din funcţie şi pus la dispoziţie, iar fostul adjunct al acestuia, Ionel Lefter, a fost sancţionat cu mustrare scrisă şi mutat la Poliţia Otopeni, a anunţat, joi, Viorel Vasile, adjunct al şefului IGPR

738 afișări
Imaginea articolului IGPR: Şeful IPJ Ilfov, eliberat din funcţie. Fostul adjunct Lefter a primit mustrare scrisă

Şeful IPJ Ilfov, cercetat disciplinar după ancheta uciderii japonezei, a fost eliberat din funcţie (Imagine: Catalina Filip / MediafaxFoto)

Viorel Vasile a precizat că în decembrie 2012 s-a dispus cercetarea disciplinară a şefului Poliţiei Ilfov şi a celor doi adjuncţi ai acestuia, Ionel Lefter şi Nicolae Baicu.

În cazul şefului Poliţiei Ilfov, s-a dispus, la finalul cercetării disciplinare, eliberarea din funcţie.

Ionel Lefter a fost sancţionat cu mustrare din funcţie, el fiind, de asemenea, eliberat din funcţie şi mutat pe un post de adjunct la Poliţia Otopeni.

Referitor la cel de-al doilea adjunct, Viorel Vasile a spus că Nicolae Baicu este în concediu de odihnă, iar cercetarea va fi reluată după ce acesta se întoarce la serviciu.

Şeful IPJ Ilfov, Emanuel Marin Nica, a fost audiat, joi, la sediul Poliţiei Române, de către ofiţerii Direcţiei de control intern.

Şeful Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, secretarul de stat Anghel Andreescu, a declarat anterior, într-o conferinţă de presă la sediul MAI, că ancheta de la IPJ Ilfov continuă şi, în funcţie de rezultate, vor fi dispuse măsuri în consecinţă.

Comisarul şef Emanuel Marin Nica ar fi trebuit să fie audiat încă de miercuri, însă acesta nu s-a putut prezentat deoarece era în concediu medical.

Ministerul de Interne anunţa, în 18 decembrie 2012, că şeful Poliţiei Ilfov, Emanuel Marin Nica şi cei doi adjuncţi ai săi, Ionel Lefter şi Nicolae Baicu, sunt cercetaţi în Consiliul Superior de Disciplină al Poliţiei Române, în urma unei sesizări a ministrului Mircea Duşă formulate la finalul cercetării prealabile dispuse după uciderea japonezei Yurika Masuno de către Vlad Nicolae, în 15 august, într-o pădure de lângă Corbeanca.

Comisia formată din ofiţeri ai Corpului de control a făcut verificări în perioada 3- 21 septembrie, la IPJ Ilfov şi la Secţia Regională de Poliţie Transporturi Bucureşti.

Şeful Poliţiei Ilfov, adjuncţii săi, şase ofiţeri din conducerea IPJ şi membri ai conducerii Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Bucureşti au fost cercetaţi prealabil în urma anchetei Corpului de control al MAI. De asemenea, alţi 14 ofiţeri au fost atunci atenţionaţi, iar în cazul a doi ofiţeri şi a unui agent a fost sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.

În 7 ianuarie, comisarul şef Ionel Lefter a fost eliberat din funcţia de adjunct al şefului IPJ Ilfov şi mutat pe un post de adjunct la Poliţia Otopeni.

Surse din Poliţie au declarat, pentru MEDIAFAX, că eliberarea din funcţie a lui Lefter s-a făcut "din motive neimputabile", independent de cercetarea disciplinară demarată pe numele său, care nu s-a încheiat încă.

În cazul cercetării disciplinare va fi audiat şi Nicolae Baicu, acesta neputând fi deocamdată citat întrucât este în concediu de odihnă, au precizat aceleaşi surse.

Controlul făcut la IPJ Ilfov a vizat evaluarea managementului în cazul prevenirii criminalităţii stradale, în special infracţiunile comise cu violenţă, mai ales că, la nivelul IPJ Ilfov există un număr foarte mare de fapte comise cu violenţă, rămase cu autori necunoscuţi, preciza Ministerul Administraţiei şi Internelor.

În acelaşi timp, în urma verificărilor făcute de Corpul de control al MAI la Secţia Regională de Poliţie Transporturi Bucureşti, s-a declanşat cercetarea prealabilă pentru opt ofiţeri, între care şi şeful structurii, Dan Roşoga, iar şase ofiţeri au scăpat doar cu atenţionare.

Situaţia de la Ilfov a intrat în atenţia conducerii MAI la scurt timp după moartea japonezei Yurika Masuno, când s-a constatat că Vlad Nicolae se face vinovat şi de alte două crime şi tâlhării, la care se mai adăuga şi molestarea sexuală a unor femei în vârstă, fiind lăsat în libertate atât din indiferenţa poliţiştilor, cât şi a procurorilor ilfoveni.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici