IGSU, despre accidentul din zona Baicului: Intervenţia a fost întârziată de erori de comunicare

Intervenţia la accidentul rutier din zona Baicului din Capitală, urmat de un incendiu puternic, în urma căruia o femeie a murit şi alta a fost rănită grav, a fost întârziată din cauza unei erori de comunicare, potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

1872 afișări
Imaginea articolului IGSU, despre accidentul din zona Baicului: Intervenţia a fost întârziată de erori de comunicare

IGSU, despre accidentul din zona Baicului: Intervenţia a fost întârziată de erori de comunicare

O comisie din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a verificat timpii de reacţie şi deciziile luate de comandantul intervenţiei în cazul accidentului urmat de incendiu, care a avut loc pe 7 noiembrie, în zona Baicului din Capitală.

Astfel, în seara respectivă, în jurul orei 22.15, mai multe apeluri anunţau un accident rutier între două maşini, în urma coliziunii autoturismele fiind cuprinse de flăcări. Potrivit IGSU, în cele 74 de apeluri recepţionate la 112, a fost comunicat faptul că era vorba de două victime şi respectiv că incendiul se manifestă cu violenţă.

"O particularitate a acestei misiuni o reprezintă subunitatea de intervenţie care a pus la dispoziţie echipajele operative. Zona Baicului din Bucureşti a fost deservită până în luna octombrie a anului 2017 de către Detaşamentul de Pompieri Obor, însă în urma unei expertize tehnice care a concluzionat faptul că imobilul nu mai prezintă siguranţă în exploatare, subunitatea a fost relocată în alte sedii din apropiere. Mai exact, construcţia în care funcţiona Detaşamentul de Pompieri Obor are o vechime de 82 de ani şi necesită lucrări de consolidare, ceea ce a impus ca echipajele să fie relocate, o parte la subunitatea de pompieri dispusă pe Bulevardul Pache Protopopescu, iar cealaltă parte la Detaşamentul de Pompieri Morarilor din Şoseaua Vergului", arată Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, într-o postare pe Facebook.

Astfel, la incendiul din 7 noiembrie au fost alertate două echipaje de stingere de la subunitatea din Pache Protopopescu, respectiv un echipaj de prim ajutor calificat, adică o ambulanţă SMURD, şi un echipaj de descarcerare de la subunitatea din Şoseaua Vergului. Echipajele de stingere au ajuns la locul accidentului după aproximativ 10 minute, iar echipajele de prim ajutor şi descarcerare, după circa 15 minute.

Un aspect important îl reprezintă, conform IGSU, informaţiile primite de la apelanţi, referitoare de locaţia evenimentului, care indicau adrese diferite, ceea ce a întârziat timpul de răspuns la caz.

Verificările au arătat faptul că, în urma unor erori de comunicare între telefonistul aflat în serviciu la subunitatea din Şoseaua Vergului şi echipajele operative alertate, s-a întârziat deplasarea către locul accidentului. Mai exact, a fost alertată în mod greşit o autospecială de stingere în locul autospecialei de descarcerare.

"Din verificări s-a constatat însă că echipajele de la faţa locului nu au asigurat evacuarea victimelor într-o zonă aflată la o distanţă de siguranţă faţă de focar şi nu au procedat la evaluarea victimelor din primele momente după sosirea la locul intervenţiei, fapt care reprezintă o încălcare a procedurilor incidente acţiunilor de răspuns", mai arată IGSU.

Între timp, bărbatul care a fugit de la locul accidentului care avut loc pe strada Baicului din Capitală, în urma căruia o femeie a fost rănită şi alta a decedat, a fost arestat preventiv.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici