În ce cred românii: Dumnezeu, prezicători, tămăduitori, horoscop, extratereştri

Peste 90 la sută dintre români cred că există Dumnezeu, dar, în acelaşi timp, 60% cred şi în deochi, 47% în prezicători, tămăduitori sau clarvăzători, 25% în astrologie sau horoscop şi 23% în extratereştri, potrivit unui studiu al Fundaţiei Soros România.

1413 afișări
Imaginea articolului În ce cred românii: Dumnezeu, prezicători, tămăduitori, horoscop, extratereştri

În ce cred românii: Dumnezeu, prezicători, tămăduitori, horoscop, extratereştri (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Cercetarea "Religie şi comportament religios" a fost realizată de Fundaţia Soros România, în luna iunie, fiind chestionate peste 1.200 de persoane.

Studiul arată că deşi 94% dintre cei chestionaţi au răspuns da la întrebarea "Credeţi sau nu că există Dumnezeu?", doar 42% dintre aceştia acceptă viziunea dogmei creştine potrivit căreia există un Dumnezeu întrupat într-o fiinţă, 49% văzând puterea divină mai degrabă ca un spirit sau o forţă a vieţii, se arată într-un comunicat al Fundaţiei Soros România.

Potrivit autorilor studiului, în timp ce credincioşii români îmbrăţişează numeroase aspecte care provin din creştinism, mulţi cred şi în existenţa unor fenomene sau ritualuri care nu au nicio legătură cu acesta.

Astfel, 60% dintre respondenţi cred în deochi, 47% cred în oameni cu puteri speciale, cum ar fi prezicătorii, tămăduitorii sau clarvăzătorii, 25% cred în astrologie sau horoscop, iar 23% în extratereştri.

În acelaşi timp, 88% dintre respondenţi cred în existenţa sufletului şi 87% cred în păcat sau în existenţa raiului.

"Cei mai mulţi dintre români cred în numeroase aspecte care provin din creştinism sau au legătură cu acesta, de la suflet (88%), păcat (87%) sau rai (79%) şi până la viaţa de după moarte (63%) sau judecata de apoi. Mai puţini dintre respondenţi, dar în continuare un număr semnificativ, cred şi în existenţa unor fenomene sau ritualuri care nu au nicio legătură cu creştinismul", potrivit autorilor cercetării.

Totodată, 53% dintre cei chestionaţi au răspuns că întotdeauna se închină când trec prin dreptul unei biserici, 68% că primesc în casă preotul cu botezul, 48% că nu muncesc în zilele de sărbătoare, dar doar 15% au spus acelaşi lucru despre a cere un sfat preotului atunci când au un necaz, în timp ce 35% nu o fac niciodată.

"Este destul de des întâlnit obiceiul de a sfinţi lucrurile de uz îndelungat, precum casa şi maşina, lucru pe care îl fac întotdeauna 31% dintre români şi adesea alţi 24%, care nu are legătură cu dogma creştină, decât cel de a posti în zilele obişnuite de post (altele decât cele de dinaintea marilor sărbători), un comportament recomandat de biserică", mai arată autorii studiului.

La întrebarea "Indiferent dacă mergeţi sau nu la biserică, aţi putea spune că sunteţi...", 77% dintre respondenţi au completat "o persoană credincioasă", 15% au răspuns "nu sunt o persoană credincioasă" şi doar pentru 1% răspunsul a fost "un ateu convins".

Cercetarea indică faptul că această abordare a fenomenului religios este vizibilă şi în atitudinea românilor faţă de unicitatea religiei. Astfel, 34% dintre respondenţi afirmă că există o singură religie adevarată şi 38% consideră că şi alte religii conţin unele adevăruri fundamentale.

În schimb, pentru 18% dintre români nu există o singură religie adevărată, toate marile religii ale lumii conţinând unele adevăruri fundamentale.

Cercetarea a fost realizată pe un eşantion de 1.204 persoane, reprezentativ pentru populaţia ţintă, cu o eroare de plus/minus 2,9% la un nivel de încredere de 95%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici