În Chile, femeile au luat cu asalt posturile cheie din guvern

Preşedintele ales al statului Chile, Gabriel Boric, şi-a anunţat echipa guvernamentală, care este formată în mare parte din femei şi foşti studenţi, lideri ai unor acţiuni de protest: 14 dintre cei 24 de noi miniştri sunt femei.

285 afișări
Imaginea articolului În Chile, femeile au luat cu asalt posturile cheie din guvern

În Chile, femeile au luat cu asalt posturile cheie din guvern

Chile se schimbă şi o face într-un mod simbolic. La aproape 50 de ani de la lovitura militară a generalului Augusto Pinochet, care a pus capăt guvernării Unidad Popular de către Salvador Allende, o femeie, o rudă a preşedintelui demis şi care îi poartă numele de familie, Maya Fernandez Allende, va fi ministru al Apărării, începând cu 11 martie.

Dacă pentru Apărare există precedentul reprezentat de numirea în funcţia de şef al Forţelor Armate chiliene a socialistei Michelle Bachelet (2002-2004), noutatea este desemnarea pentru Ministerul de Interne a unei femei, în persoana medicului Izkia Siches, 35 de ani.

Iar contribuţia femeilor în echipa lui Boric nu se opreşte aici, pentru că le-au fost repartizate numeroase alte ministere, printre care Afacerile Externe (Antonia Urrejola), Justiţia (Marcela Rios Tobar), Sănătatea (Maria Begona Yarza Saez) şi chiar Minele (Marcela Hernando).

Maya Fernandez Allende a plecat în exil în Cuba 

După lovitura de stat din 11 septembrie 1973, Maya Fernandez Allende, care are 50 de ani, dar avea mai puţin de 2 ani la acea vreme, a plecat în exil în Cuba împreună cu mama ei, Beatriz Allende, care s-a sinucis la Havana.

La întoarcerea în Chile, în 1990, a absolvit Biologie şi s-a alăturat Partidului Socialist, condus cândva de bunicul său, participând activ la viaţa politică chiliană. A intrat în Parlament în 2014, ca deputat, iar din 2020 este, printre altele, preşedinte al Comisiei Permanente de Apărare.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici