În mesajul din ziua de Crăciun, Papa deplânge morţii civili din Gaza

Papa Francisc a declarat luni, în mesajul său de Crăciun, că minorii care mor în războaie, inclusiv în Gaza, sunt „micii Iisuşi ai zilelor noastre” şi că loviturile israeliene din această zonă culeg o „recoltă îngrozitoare” de civili nevinovaţi, scrie Reuters.

173 afișări
Imaginea articolului În mesajul din ziua de Crăciun, Papa deplânge morţii civili din Gaza

Sursa foto: instagram.com/franciscus

În discursul său din ziua de Crăciun „Urbi et Orbi”, Papa Francisc a numit, de asemenea, „abominabil” atacul din 7 octombrie asupra Israelului de către militanţii Hamas şi a făcut din nou apel la eliberarea celor aproximativ 100 de ostatici care sunt încă reţinuţi în Gaza.

Vorbind de la balconul central al Bazilicii Sfântul Petru în faţa miilor de oameni aflaţi în piaţă, el a aruncat o nouă lovitură la adresa industriei de armament, spunând că aceasta controlează în cele din urmă „sforile marionetelor războiului”.

Francisc, în vârstă de 87 de ani, care sărbătoreşte al 11-lea Crăciun al pontificatului său, a cerut încetarea conflictelor politice, sociale sau militare, în locuri precum Ucraina, Siria, Yemen, Liban, Armenia şi Azerbaidjan, şi a apărat drepturile migranţilor din întreaga lume.

„Câţi nevinovaţi sunt măcelăriţi în lumea noastră! În pântecele mamelor lor, în odiseele întreprinse în disperare şi în căutarea speranţei, în vieţile tuturor acelor micuţi a căror copilărie a fost devastată de război. Ei sunt micii Iisuşi de astăzi”, a spus el.

El a acordat o atenţie deosebită Ţării Sfinte, inclusiv Gaza.

„Fie ca pacea să vină în Israel şi Palestina, unde războiul devastează vieţile acestor popoare. Îi îmbrăţişez pe toţi, în special comunităţile creştine din Gaza şi din întreaga Ţară Sfântă”, a spus Francisc.

Vorbind de la acelaşi balcon de unde a apărut pentru prima dată în faţa lumii în seara alegerii sale, la 13 martie 2013, el a spus că „inima sa este îndurerată de victimele abominabilului atac din 7 octombrie" ”i a cerut din nou eliberarea ostaticilor.

„Pledez pentru încetarea operaţiunilor militare, cu recolta lor îngrozitoare de victime civile nevinovate, şi fac apel la o soluţie la situaţia umanitară disperată printr-o deschidere pentru furnizarea de ajutor umanitar”, a spus el.

Săptămâna trecută, un organism susţinut de ONU a afirmat într-un raport că întreaga populaţie de 2,3 milioane de locuitori din Gaza se confruntă cu niveluri de foamete de criză şi că riscul de foamete creşte în fiecare zi.

Vaticanul, care are relaţii diplomatice atât cu Israelul, cât şi cu Autoritatea Palestiniană, consideră că o soluţie cu două state este singurul răspuns la conflictul de lungă durată. Francisc a făcut apel la „un dialog perseverent între părţi, susţinut de o voinţă politică puternică şi de sprijinul comunităţii internaţionale”.

Dedicând un paragraf întreg din mesajul său comerţului cu arme, Francisc a spus „Şi cum putem vorbi măcar de pace, când producţia, vânzarea şi comerţul cu arme sunt în creştere?”.

El a cerut mai multe investigaţii asupra comerţului cu armament.

„Ar trebui să se vorbească şi să se scrie despre aceasta, pentru a scoate la lumină interesele şi profiturile care mişcă sforile marionetelor războiului”, a spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici