În primele zile de funcţionare, numărul 1911 a primit 87 de ALERTE de securitate cibernetică

În primele cinci zile de la operaţionalizarea numărului unic 1911, 87 de alerte unice de securitate cibernetică au fost raportate către CERT-RO, 25% dintre acestea fiind din Bucureşti, arată ministrul Comunicaţiilor Alexandru Petrescu.

737 afișări
Imaginea articolului În primele zile de funcţionare, numărul 1911 a primit 87 de ALERTE de securitate cibernetică

În primele zile de funcţionare, numărul 1911 a primit 87 de ALERTE de securitate cibernetică

Alertele au fost semnalate de către o unitate spitalicească şi restul de persoane fizice, precizează ministrul într-o postare pe Facebook.

Practic, media zilnică de incidente unice raportate a crescut de la 3 incidente/zi (înregistrate la nivelul anului 2018) la 17 incidente/zi, după lansarea numărului unic.

„Statistic, cele mai numeroase, aproximatix 30% sunt tip fraude (phishing, sextortion, etc), conţinut abuziv aproximativ 14% (spam, mesaje comerciale nedorite, etc), alături de alerte privind sisteme compromise (neactualizate, configurate necorespunzător sau neactualizate), încercări automate de spargere a parolelor, furt de informaţie, precum şi un atac de tip ransomware (criptarea datelor de pe hard-disk).

Important de subliniat este faptul că, pe lângă asistenţă furnizată propriu-zis în soluţionarea incidentelor, informaţiile obţinute pe baza raportărilor reprezintă elemente foarte valoroase în diagnosticarea tipurilor de incidente cu care se confruntă utilizatorii de tehnologie din România precum şi o sursă utilă pentru dezvoltarea de strategii şi politici la nivel naţional”, spune Petrescu.

La numărul 1911 pot fi raportate incidente de securitate cibernetică, a devenit funcţional începând de joi, 2 mai, oferind asistenţă primară şi consiliere pentru diagnosticare şi remediere.

Potrivit estimărilor recente, atacurile cibernetice prejudiciază anual economia globală cu 400 de miliarde de euro, iar impactul economic al criminalităţii cibernetice a crescut de cinci ori din 2013, fiind considerată o provocare pentru însăşi securitatea internă a UE.

La nivelul Uniunii, 80% dintre întreprinderile europene s-au confruntat cu cel puţin un incident de securitate cibernetică în 2018, înregistrându-se o creştere a acestora cu 38% în toate sectoarele industriale. În România, majoritatea alertelor procesate de Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (87,60%) se referă la sisteme informatice vulnerabile, compromise sau infectate cu diverse variante de malware, situaţie influenţată şi de nivelul scăzut al abilităţilor digitale individuale.

La nivelul anului 2018, în sistemul clasic al CERT.RO au fost înregistrate peste 1.200 incidente unice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici