Încă o dispariţie misterioasă în China: al doilea ofiţer superior de negăsit în ultimele trei luni

Mister în legătură cu moartea comandantului adjunct al forţelor de rachete din China, generalul-locotenent Wu Guohua.

1276 afișări
Imaginea articolului Încă o dispariţie misterioasă în China: al doilea ofiţer superior de negăsit în ultimele trei luni

Încă o dispariţie misterioasă în China: al doilea ofiţer superior de negăsit în ultimele trei luni

„Generalul-locotenent Wu Guohua, comandantul adjunct al Forţei de rachete a Armatei Populare de Eliberare a murit la Beijing, pe 4 iulie, de boală. Avea 66 de ani”.

The Paper, una dintre cele mai interesante voci din peisajul mass-media chinez, împreună cu ruda sa de limba engleză, Sixth Tone, a relatat ştirea laconic. La scurt timp, însă, articolul a dispărut. Cazul seamănă cu cel al ministrului de Externe Qin Gang.

Vestea morţii lui Wu nu este banală. Wu este generalul adjutant în armata chineză, fiind dat dispărut de trei luni. Fostul director al Biroului de Securitate al Comitetului Central al Partidului Comunist, Wang Shojun, a murit în aprilie.

În ambele cazuri, comunicarea oficială a venit mult după moarte. Pentru Wu, 23 de zile au trecut de la dispariţie la articolul din The Paper. În cazul Wang, trei luni au trecut până la anunţ oficial venit de la Xinhua, agenţia de ştiri a statului.

După cazul Qin Gang, imediat au apărut zvonuri despre moartea lui Wu, care deţine şi un doctorat în ştiinţe naţionale ruse, după ce a absolvit literatura rusă, înainte de a-şi începe cariera militară care propulsat în postul de director al Departamentului III de Stat Major General, locţiitor al comandantului corpului II de artilerie şi în final locţiitor al comandantului forţelor de rachete.

O divizie-cheie pentru ambiţiile strategice ale Beijingului. În schimb, Wang a fost responsabil pentru securitatea înalţilor lideri de partid şi l-a însoţit, de asemenea, pe Xi Jinping în timpul celebrei sale vizite la Hong Kong, în 2017.

Motivul consemnat de The Paper pentru moartea lui Wu este cel al unei boli nespecificate, dar pe net sunt cei care au emis chiar şi ipoteza sinuciderii. O versiune menţionată şi pe Twitter de cunoscutul sinolog (ştiinţa care se ocupă cu studiul istoriei, limbii şi culturii chineze) american Bill Bishop. Potrivit acestor teorii neconfirmate, motivaţia ar trebui căutată într-o presupusă anchetă împotriva conducerii forţelor de rachete.

Bloomberg a raportat că armata chineză a lansat o investigaţie privind corupţia legată de achiziţiile de hardware care datează de mai bine de cinci ani. Ancheta este un semn că demersul de aproape zece ani al preşedintelui chinez Xi Jinping de a curăţa Armata Populară de Eliberare este în derulare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici