Incendiu la bordul pescadorului turcesc urmărit de poliţiştii români de frontieră

Un incendiu a izbucnit la bordul pescadorului turcesc detectat, vineri dimineaţă, în apropiere de Tuzla şi oprit de poliţiştii de frontieră români în apele teritoriale ale Bulgariei, după o urmărire de aproape opt ore, focul izbucnind după ce membri ai echipajului au aprins fumigene la bordul navei.

974 afișări
Imaginea articolului Incendiu la bordul pescadorului turcesc urmărit de poliţiştii români de frontieră

Incendiu la bordul pescadorului turcesc urmărit de poliţiştii români de frontieră (Imagine: Stefan Ciocan/Mediafax Foto)

În momentul în care pescadorul a fost oprit de poliţiştii de frontieră membrii echipajului au aprins fumigene la bord, astfel că în compartimentul de motoare a izbucnit un incendiu, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei de Frontieră.

Un echipaj al poliţiei a urcat la bordul pescadorului, constatând că un membru al echipajului turcesc era rănit la piciorul stâng. Acestuia i s-a acordat primul ajutor, marinarul fiind în afara oricărui pericol.

Totodată, întreg echipajul turcesc a fost transferat la bordul navei Poliţiei de Frontieră.

La ora transmiterii acestei ştiri, poliţiştii de frontieră încearcă să stingă incendiul de la bordul navei turceşti, după care o vor duce către Portul Constanţa, unde vor fi continuate verificările.

Poliţia de Frontieră precizează că în acest caz a acţionat şi şi-a exercitat prerogativele cu respectarea strictă a legislaţiei româneşti şi internaţionale.

"Astfel, în temeiul articolului 56 din Convenţia de la Montego Bay privind dreptul mării, România are drepturi suverane în ceea ce priveşte exploatarea, gestionarea şi conservarea resurselor biologice - inclusiv resursele piscicole - aflate în zona sa economică exclusivă. De asemenea, în baza articolului 73 din Convenţie, România poate lua orice măsuri, inclusiv abordarea, inspectarea, sechestrarea şi urmărirea judiciară, pentru asigurarea respectării legislaţiei române care se referă la resursele biologice din zona sa economică exclusivă. Articolul 111 din Convenţie dă dreptul autorităţilor române să urmărească o navă străină dacă au motive întemeiate să creadă că această navă a încălcat legile şi reglementările în vigoare, indiferent dacă încălcarea s-a produs în marea teritorială sau în zona economică exclusivă", arată Poliţia de Frontieră.

Pescadorul "Ahmed Komoglu" a fost identificat în jurul orei 4.30, prin Sistemul de Supraveghere SCOMAR, la aproximativ 70 de mile travers de Tuzla, fiind trimisă o navă de intervenţie de la Grupul de Nave Mangalia.

În momentul în care s-a încercat să se ia legătură cu echipajul turcesc, pentru a se face un control, nava a pornit în direcţia opusă, către Bulgaria.

Echipajul pescadorului a refuzat să oprească ambarcaţiunea, ignorând somaţiile verbale şi acustice ale poliţiştilor români. Poliţiştii au tras asupra pescadorului cu mitralierele calibru 7,62, fiind executate aproximativ 60 de focuri spre pupa şi prova navei şi spre sistemul de propulsie, dar fără ca nava să oprească.

Mai mult, comandantul şi-a scos echipajul pe punte pentru a-i împiedica pe poliţiştii de frontieră să mai tragă asupra navei.

În jurul orei 13.00, poliţiştii de frontieră constănţeni au reuşit să oprească pescadorul în zona economică exclusivă a Bulgariei, după ce poliţiştii români au primit acceptul de la autorităţile statului vecin de a continua urmărirea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici