Îngroziţi de crimele comise de Hamas, israelienii cumpără arme cu „binecuvântarea” guvernului

Licenţele pentru arme de foc în Israel - de obicei pentru pistoale, mai degrabă decât pentru puşti - durau cândva luni de zile pentru a fi procesate. În prezent, acestea pot fi obţinute în doar câteva zile, online, relatează Reuters.

522 afișări
Imaginea articolului Îngroziţi de crimele comise de Hamas, israelienii cumpără arme cu „binecuvântarea” guvernului

Îngroziţi de crimele comise de Hamas, israelienii cumpără arme cu „binecuvântarea” guvernului

După atacul şocant al Hamas asupra Israelului, Shimrit Ben Arosh, o mamă dintr-o aşezare israeliană din Cisiordania ocupată, a condus până la un poligon de tir din centrul oraşului Kfar Saba pentru a se antrena în vederea obţinerii permisului de port-armă.

„Am şase copii şi, după incidentul din 7 octombrie, am înţeles că trebuie să mă protejez. Nopţile sunt înspăimântătoare, aşa că am vrut să obţin o licenţă pentru o armă, pentru a fi în siguranţă, pentru a-mi proteja copiii”, a declarat ea.

Îngroziţi de valul de crime comise de Hamas în oraşele şi satele din sudul ţării şi îngrijoraţi de reacţia lentă a armatei, israelienii se înarmează în număr record, cu „binecuvântarea” guvernului lor.

Magazinele de arme şi poligoanele de tragere au lucrat peste program pentru a satisface cererea bruscă, unii dintre foştii susţinători ai unor controale mai stricte ale armelor de foc numărându-se printre noii clienţi.

Israelul bombardează Fâşia Gaza de la atacul Hamas asupra comunităţilor israeliene din 7 octombrie, care, potrivit acestuia, a ucis aproximativ 1.400 de persoane.

Unii supravieţuitori au pus mâna pe armele pe care le aveau la îndemână, cu care au spus că şi-au apărat casele până la sosirea forţelor de securitate - adesea după întârzieri de câteva ore.

Ministrul de extremă-dreapta pentru poliţie, Itamar Ben-Gvir, a descris, de asemenea, deţinerea de arme de foc private ca o măsură de precauţie împotriva oricărei reapariţii a tulburărilor interne între minoritatea arabă şi majoritatea evreiască din Israel, care au însoţit ultimul război din Gaza, în 2021.

Netanyahu a declarat că Israelul se află într-un război total împotriva Hamas. Acest lucru includea „încurajarea civililor şi ajutorarea civililor să se înarmeze pentru autoapărarea lor”, a declarat el într-un discurs televizat miercuri.

Licenţele pentru arme de foc - de obicei pentru pistoale, mai degrabă decât pentru puşti - durau cândva luni de zile pentru a fi procesate. În prezent, acestea pot fi obţinute în doar câteva zile online. Înainte, se calificau mai ales veteranii din unităţile militare de luptă sau locuitorii oraşelor de pe linia frontului. Acum, un an de serviciu naţional civil poate fi suficient, spune ministerul poliţiei.

Cetăţenii arabi din Israel, dintre care mulţi se identifică drept palestinieni, sunt în general scutiţi de conscripţia obligatorie şi este posibil să nu poată obţine un permis.

Înainte de 7 octombrie, poligonul de tragere din Kfar Saba ţinea doar un singur curs de pregătire pe zi, acum se ţin trei sau patru zilnic.

Gil Shemesh, instructor de arme de foc la poligonul de tragere, a declarat că numărul tot mai mare de solicitanţi a fost copleşitor şi include „persoane care locuiesc în zone periculoase, până la oameni normali care vor doar să se protejeze pentru că au văzut ce s-a întâmplat”.

Compania angajează noi instructori doar pentru a ţine pasul, a spus el.

Susţinătorii controlului armelor de foc spun că punerea la dispoziţie prea liberă a armelor de foc creşte riscul de împuşcături accidentale, crime şi sinucideri.

„Un răspuns neinstruit în cazul unui sentiment subiectiv de pericol este susceptibil să provoace moartea inutilă a unor nevinovaţi”, a declarat un grup de susţinători israelieni numit „Pistol pe masa din bucătărie”.

Potrivit Channel 13 TV, au existat 150.000 de cereri de permise de port-armă de la atacul transfrontalier - faţă de doar 42 de cereri în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Vânzările de arme de foc sunt extrem de restricţionate în Israel, iar obţinerea unei licenţe pentru arme de foc civile nu este o treabă uşoară. O cerere poate dura uneori luni de zile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
crime,
hamas,
armă

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici