Instanţa admite cererea de eliberare a elevei arestate pentru mită la bac

Tribunalul Maramureş a admis cea de-a treia cerere de eliberare sub control judiciar a elevei Ileana Botici, arestată pentru fraudarea bacalaureatului din Sighetu Marmaţiei, însă aceasta a rămas în arest întrucât procurorii DNA au atacat cu recurs decizia.

169 afișări
Imaginea articolului Instanţa admite cererea de eliberare a elevei arestate pentru mită la bac

Maramureş:Instanţa admite cererea de eliberare a elevei arestate pentru mită la bac, DNA face recurs (Imagine: Mediafax Foto)

Judecătorii au decis, miercuri, să o elibereze pe Ileana Botici, însă i-au interzis să părăsească localitatea Sighetu Marmaţiei pe durata cercetării ei. Femeia a rămas însă în arest, întrucât hotărârea Tribunalului Maramureş a fost atacată, joi, de procurorii DNA Cluj, iar recursul va fi judecat de Curtea de Apel Cluj.

Avocatul Ilenei Botici, Lacrima Stan, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că a cerut judecătorilor maramureşeni eliberarea clientei sale, susţinând că ea nici măcar nu a fost un intermediar între colegii săi şi directorul liceului.

"Or dacă a fost, atunci ar trebui să-i aresteze şi pe ceilalţi colegi ai ei, adică peste o sută. În acest dosar sunt 110 elevi de la Liceul Gheorghe Pop de Băseşti care, la cererea directoarei, au strâns câte 1.000 de lei fiecare pentru bacalaureat. Directoarea a ales patru şefi de clasă, printre care şi pe clienta mea, care au adunat banii de la restul colegilor. Pe Ileana au arestat-o pentru că au descoperit-o în discuţiile telefonice pe care le-a avut cu directoarea liceului, Meda Leordean. Procurorii DNA îi interceptaseră telefonul directoarei, iar convorbirile purtate de ea au fost certificate şi se află acum la dosar. Practic, oricine din cei 110 elevi putea fi în arest în locul clientei mele", a spus avocatul Lacrima Stan.

Avocatul a susţinut în faţa judecătorilor maramureşeni că probele din acest dosar împotriva clientei sale sunt deja strânse şi că eventuala eliberare a tinerei, sub control judiciar, nu ar aduce nicio atingere bunului mers al anchetei procurorilor.

Curtea de Apel Cluj a decis, în 15 iulie, ca Ileana Botici să fie arestată pentru 29 de zile, pentru cumpărare de influenţă şi complicitate la trafic de influenţă, iar directorul liceului din Sighet, Meda Leordean, arestat cu o săptămână înainte în dosarul fraudării examenului de bacalaureat, să rămână în arest.

De atunci, Ileana Botici a cerut de două ori eliberarea sub control judiciar, avocatul ei susţinând că acest fapt nu ar periclita desfăşurarea cercetărilor, însă procurorii Tribunalului Maramureş au respins, de fiecare dată, solicitările ei.

Procurorii DNA Cluj au început urmărirea penală împotriva a 126 de elevi şi a patruzeci de profesori, care ar fi implicaţi în fraudarea examenului de bacalaureat din Sighetu Marmaţiei, elevii fiind învinuiţi pentru cumpărare de influenţă. Surse din cadrul anchetatorilor au declarat că învinuirile în acest caz au fost extinse atât asupra membrilor comisiei de bacalaureat, cât şi asupra profesorilor supraveghetori. Majoritatea profesorilor şi elevilor audiaţi până în prezent şi-au recunoscut faptele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici