Instanţa supremă urmează să anunţe decizia pe fond în dosarul Bica-Simu/ Judecătorii au amânat decizia pentru 12 ianuarie

Instanţa supremă este aşteptată să anunţe, joi, prima decizie în dosarul în care fost şefă a DIICOT, Alina Bica, este acuzată că ar fi primit bani de la omul de afaceri Horia Simu. Judecătorii deliberează.

1306 afișări
Imaginea articolului Instanţa supremă urmează să anunţe decizia pe fond în dosarul Bica-Simu/ Judecătorii au amânat decizia pentru 12 ianuarie

Instanţa supremă urmează să anunţe decizia pe fond în dosarul Bica-Simu. Judecătorii deliberează

UPDATE 15:51 Decizia pe fond în dosarul Bica-Simu, amânată pentru 12 ianuarie

Instanţa supremă a amânat prima decizie în dosarul în care fost şefă a DIICOT, Alina Bica, este acuzată că ar fi primit bani de la omul de afaceri Horia Simu pentru 12 ianuarie.

Decizia pe care judecătorii o vor anunţa pe 12 ianuarie nu este definitivă, putând fi constestată atât de DNA cât şi de inculpaţi.

Instanţa supremă urmează să anunţe decizia pe fond în dosarul Bica-Simu. Judecătorii deliberează

Pe data de 19 decembrie a avut loc ultimul termen din dosarul în care care fosta şefă a DIICOT Alina Bica şi fostul şef al ANAF Şerban Pop sunt acuzaţi de luare de mită, respectiv complicitate la dare de mită pentru soluţionarea favorabilă a unui dosar al omului de afaceri Horia Simu, acesta fiind şi el acuzat în cauză. Magistraţii Înaltei Curţie de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au amânat decizia pentru 5 ianuarie.

La ultimul termen de judecată, Alina Bica a declarat în faţa judecătorilor ÎCCJ că nu poate accepta să fie condamnată pentru o sumă pe care nu a primit-o.

"Nu cer să câştig simpatia completului. E incredibil să te trezeşti într-o poveste şi să nu ştii de unde să o apuci. Să stai în sala de judecată să te rogi ca oamenii să vină să spună adevărul e un lucru rar. Am stat cu tensiunea 24 şi nu ştiu cum poţi susţine o poveste fără ca probele să susţină ceea ce spui. Privind retrospectiv, cred că niciun procuror şef nu ar trebui să îşi mai facă treaba. Sunt temperamentală dar să iau 17.000 de euro... mi-au pus preţ. Atât a considerat, la mişto. DNA că valorează viaţa şi onoarea mea. Nu am copii, nu am casă, familia mi se împuţineazaă pe zi ce trece. Să mă duci la puşcărie pentru 17.000 de euro pe care nu i-am luat, asta nu pot să accept. Pot să accept să fiu docilă, să fac ce îmi spun, dar să fac puşcărie pentru 17.000 de euro pe care nu i-am luat, nu pot să accept", le-a spus Alina Bica judecătorilor.

La termenul de pe 19 decembrie, procurorii anticorupţie au cerut închisoare cu executare atât pentru fosta şefă a DIICOT cât şi pentru Horia Simu şi Şerban Pop. Avocaţii inculpaţilor au solicitat achitarea. Dosarul a fost trimis instanţei în septembrie 2015.

Potrivit rechizitoriului, în 2014, Şerban Pop a primit de la Horia Simu aproximativ 230.000 de euro, cash şi sub forma a două contracte de consultanţă judiciară, pentru a interveni la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), în scopul soluţionării favorabile a unui dosar penal al omului de afaceri.

"La data de 8 noiembrie 2014, inculpata Bica Alina Mihaela în calitate de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, a primit, pentru sine, în mod indirect, printr-un intermediar (martor denunţător în cauză), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la inculpatul Pop Şerban. Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de omul de afaceri în tranşe, pe parcursul a 8 luni, în cursul anului 2014, inculpatului Pop Şerban, pentru ca acesta să o remită în scopul menţionat mai sus", au precizat procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii susţin că, în schimbul banilor, Alina Bica a înlocuit procurorul care instrumenta dosarul lui Horia Simu şi a făcut presiuni asupra magistratului care a preluat cauza pentru a da o soluţie de clasare în dosarul în care era urmărit penal Horia Simu. În final, în dosarul omului de afaceri procurorul de caz a dispus o soluţie de clasare, DNA arătând că, potrivit probelor administrate în cauză, magistratul a acţionat fără vinovăţie.

Alina Bica este judecată şi în alte cauze, având o condamnare în primă instanţă de patru ani de închisoare pentru favorizarea faptuitorului în dosarul în care este judecată alături de Adriean Videan. Fostul ministru al Economiei a fost achitat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici