Înţelegere SRI-ICCJ | Manda: Dacă este un protocol, vom cere explicit SRI o raportare în zona aceasta

Preşedintele Comisiei de control al SRI, Claudiu Manda, a declarat, pentru MEDIAFAX, legat de protocolul SRI-ÎCCJ, că membrii comisiei vor cere explicit Serviciului de Informaţii un astfel de protocol, dacă există, şi o raportare pe marginea lui.

295 afișări
Imaginea articolului Înţelegere SRI-ICCJ | Manda: Dacă este un protocol, vom cere explicit SRI o raportare în zona aceasta

Manda: Dacă este un protocol SRI-ÎCCJ, vom cere explicit SRI o raportare în zona aceasta

"Un mandat de securitate naţională nu se luau pe o faptă, ştim domnule că acesta este terorist, ci noi vrem să vedem dacă acesta este terorist, ceea ce este corect şi legal. Numai că mergând după aia către corupţi şi evaziune, ajungi la concluzia următoare: acesta nu ştim dacă este corupt, dar hai să vedem poate este corupt. Precizez că nu am văzut un astfel de protocol între SRI şi ÎCCJ, ci un protocol doar SRI-PÎCCJ-ÎCCJ. E în trei semnat, SRI, Parchet şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care este un protocol foarte tehnic în care spune despre fluxul de date din domeniul informaţiilor securizate. Eu altceva nu am văzut. Dacă există un astfel de protocol (între SRI-ÎCCJ – n.r.), o să-l cerem explicit şi un raport sau prezentare a SRI pe zona aceasta. În momentul în care cerem, ei pot da răspunsul pe loc că există şi că îl trimit, dacă ne spune că nu există, atunci înseamnă că nu există altul", a afirmat Claudiu Manda, pentru MEDIAFAX.

Preşedintele instanţei supreme, Cristina Tarcea, susţine că protocolul SRI-ÎCCJ a fost încheiat în 2009, după o decizie a CEDO, pentru a reglementa autorizarea emiterii mandatelor de interceptare pe siguranţă naţională, întrucât nu exista cadru legal.

Preşedintele instanţei supreme susţine că protocolul a fost încheiat în anul 2009. Cristina Tarcea a precizat că, cel mai probabil, actul a fost încheiat după o decizie a CEDO din anul 2007, privind încălcarea dreptului la viaţă privată după realizarea unor interceptări pe siguranţă naţională dispus de procurori.

"Decizia CEDO a fost pronunţată în 2007, după decizia CEDO care e obligatorie în dreptul intern, ar fi fost normală şi necesarea adoptarea unei legi de modificare a legii 51/1991 prin care să se prevadă procedura de urmat şi competenţele unei instanţe de judecată. Eu cred că ăsta este argumentul pentru care a fost încheiat acel protocol în 2009, că după decizia CEDO nu a exista un cadru legal în baza căruia instanţele să dispună autorizarea înregistrării, iar nu parchetul. (..) Nu mai e aplicabil de la 1 februarie 2014 pentru că prin leg 255/2013 care a intrat in vigoare odată cu noul cod penal s-a reglemetat procedura prin lege de acordare a autorizaţiei de interceptare de către ÎCCJ în cazul infracţiunilor pe siguranţă naţională", a declarat Cristina Tarcea la Antena 3.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici