Învăţământul general obligatoriu extins la 15 ani: Doi ani de grădiniţă, grupa zero, plus 12 clase. Noile schimbări adoptate de deputaţi

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege care stabileşte o nouă durată şi o nouă componenţă a învăţământului general obligatoriu, crescând durata acestuia până la 15 ani.

26807 afișări
Imaginea articolului Învăţământul general obligatoriu extins la 15 ani: Doi ani de grădiniţă, grupa zero, plus 12 clase. Noile schimbări adoptate de deputaţi

Învăţământul general obligatoriu este de 15 clase. Noile schimbări adoptate de Camera Deputaţilor

"Învăţământul general obligatoriu este de 15 clase şi cuprinde ultimii 2 ani ai învăţământului preşcolar, învăţământul primar, învăţământul gimnazial şi primii 2 ani ai învăţământului secundar superior. Învăţământul preşcolar şi învăţământul liceal devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020", potrivit proiectului de lege.

Ideea de obligativitate înseamnă o şansă la educaţie de calitate şi pentru mediile defavorizate, susţine deputatul PSD Carmen Gavrilă.

"Situaţia actuală reprezintă intrarea în sistemul educaţional de tip preşcolar de la 3 ani, cu grupă mică, grupă mijlocie, grupă mare. Nu există însă obligativitate, deşi la toate judeţele, la toate nivelele, sistemul educaţional face eforturi pentru a asigura şcolarizarea preşcolarilor. Pe de altă parte, ideea de obligativitate înseamnă o şansă la educaţie de calitate şi pentru mediile defavorizate, pentru învăţământul rural, pentru mediile de periferie urbană - acolo unde copiii poate nu au posibilitatea de a beneficia nici de supraveghere nici de un sprijin educaţional. (...) În felul acesta, de la cei 13 de ani de acum - 12 clase şi una pregătitoare - se adaugă încă doi ani, dar în etape”, afirmă deputatul PSD Camerlia Gavrilă.

PNL s-a abţinut de la vot.

Raluca Turcan a declarat că 15 ani de învăţământ obligatoriu reprezintă o tendinţă perfect europeană, dar asta nu înseamnă că abandonul şcolar între clasa a VIII-a şi a IXI-a nu este de 30 %.

Senatul este for decizional.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici