Prima pagină » Social » Invazie de lăcuste în Delta Dunării – terenurile agricole au fost afectate, iar ariile protejate ar putea fi în pericol

Invazie de lăcuste în Delta Dunării – terenurile agricole au fost afectate, iar ariile protejate ar putea fi în pericol

Fermierii din Delta Dunării se confruntă cu o invazie de lăcuste. Mai multe terenuri agericole din comuna tulceană C.A. Rosetti au fost afectate, iar Prefectura județului Tulcea a constituit o comisie specială de urgență pentru a analiza riscul de răspândire.
Daiana Rob
04 iul. 2025, 12:28, Social

Fenomenul a fost inițial semnalat de fermieri, în prima zi a lunii iulie, după ce un număr mare de lăcuste au început să apară în zona Amenajării Piscicole Popina. Fermierii s-au adresat primarului comeni C.A. Rosetti, Antonel Pocora, relatează Ora de Tulcea.

Edilul a cerut un raport al situației și din alte zone și a înțeles că situația este una fără precedent.

„Am cerut relații și de la alții să vedem cam ce zone sunt afectate. Centralizând informațiile, am redactat în ziua de miercuri, 2 iulie, adresele de sesizare a invaziei către patru instituții”, a declarat Antonel Pocora, primarul comunei C.A. Rosetti pentru Ora de Tulcea.

Primarul a sesizat Oficiul Fitosanitar Tulcea. Potrivit sesizării, în comună, peste 250 de hectare de terenuri sunt afectate. Vegetația agropiscicolă, stuff, ierburi înalte și plante, care aparțin domeniului public din județ, au fost afectate. Există un pericol privind extinderea invaziei și în perimetrele ecologice protejate din Deltă.

Prefectura Tulcea a constituit joi o comisie specială de urgență, formată din reprezentanți ISU, experți ai Rezervației Biosferei Delta Dunării, Autorității Naționale Fitosanitare și Direcțiilor Agricole și Silvice, care au mers în teren pentru a analiza gradul de risc al invaziei, riscul, dar și culturile afectate de miile de lăcuste care au împânzit comuna C.A. Rosetti.

Lăcusta este o specie distructivă de dăunători. În climă caldă și hrană din belșug, populația de insecte se răspândește foarte rapid. Insectele evoluează din forma solitară, stângându-se în roiuri numeroase, care pot să numere și milioane de indivizi. Acestea migrează pe distanțe impresionante, iar o invazie de acest gen afectează grav culturile agricole.