Japonia elimină obligaţia de a indica fostul soţ ca posibil tată al copiilor

Printr-o lege care data din secolul al XIX-lea, mamele erau obligate până acum să înregistreze numele fostului soţ în certificatul de naştere, în ciuda divorţului.

825 afișări
Imaginea articolului Japonia elimină obligaţia de a indica fostul soţ ca posibil tată al copiilor

Japonia elimină obligaţia de a indica fostul soţ ca posibil tată al copiilor

Abia astăzi, guvernul japonez s-a gândit la desfiinţarea unei prevederi care data din secolul al XIX-lea, care obliga mamele să înregistreze şi numele soţului de care au divorţat în certificatul de naştere al copiilor.

Conform acestei reguli, în vigoare din 1896, o femeie era obligată, în termen de 300 de zile de la divorţ, să-şi indice fostul soţ ca posibil tată al copilului ei. Aceeaşi lege a împiedicat femeile să se recăsătorească înainte de trecerea a 100 de zile de la divorţ, deoarece se putea discuta despre paternitatea oricărui copil născut la scurt timp după aceea.

Regula era atât de absurdă încât multe femei au preferat să nu înregistreze naşterea copiilor în registrul de familie, „koseki”, creând o multitudine de oameni fără identitate şi naţionalitate care în Japonia ar număra câteva sute, poate mii de indivizi.

În Spania, o lege similară a fost abrogată în 1981

Modificările aduse legii propuse de guvern nu anulează complet aceste reguli absurde: s-ar aplica doar femeilor care s-au recăsătorit, în timp ce un copil născut dintr-o femeie care nu s-a recăsătorit după divorţ este încă considerat copilul fostului soţul.

Legea japoneză cere tuturor familiilor să înregistreze naşterile, adopţiile, decesele, căsătoriile, divorţurile şi recunoaşterile de paternitate în „koseki”, care devin recunoscute legal numai dacă sunt înregistrate în document.

Este un sistem care datează din secolul al VI-lea şi care consideră în mod barbar doar un copil născut la cel puţin 200 de zile după căsătorie ca fiind copilul actualului soţ al unei femei.

Aceste reguli au fost încorporate în Codul civil aprobat în 1896, tocmai în anii în care Japonia începea să iasă din izolare şi încerca să adopte unele dintre obiceiurile şi obiceiurile occidentale. Nu a ales cel mai bun. Legi similare au fost abrogate în Spania în 1981 şi în Coreea de Sud în 2005. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici