Jimmy Carter şi-a luat rămas bun de la soţia sa, Rosalynn, după 77 de ani de căsnicie

  • Fostul preşedinte, în vârstă de 99 de ani, a vrut să participe la ceremonia de înmormântare a soţiei sale.
  • Cei s-au logodit în anul 1945.
  • Joe Biden şi cele cinci prime doamne în viaţă s-au aflat în biserică.
1478 afișări
Imaginea articolului Jimmy Carter şi-a luat rămas bun de la soţia sa, Rosalynn, după 77 de ani de căsnicie

Aflat în primul rând, palid şi fragil într-un scaun cu rotile, cu o pătură peste picioare, Jimmy Carter a vrut ieri, la Atlanta, să-i aducă un ultim omagiu soţiei sale, Rosalynn Carter, care a murit pe 19 noiembrie, la vârsta de 96 de ani. În iulie, cei doi au sărbătorit 77 de ani de căsătorie.

Era prima dată când fostul preşedinte, în vârstă de 99 de ani, a apărut în public din septembrie. Atunci, el şi soţia sa participaseră la parada târgului de arahide din Plains, un oraş la 225 de kilometri de Atlanta, unde locuiau de zeci de ani într-un loc modest.

Fiica lui, Amy, l-a ţinut de mână pe tot parcursul ceremoniei. „Se apropie de sfârşitul vieţii, dar este fericit şi mândru că a fost alături de ea până la sfârşit”, a spus unul dintre nepoţi, Jason Carter.

La omagiu, desfăşurat la Biserica Metodistă Unificată Glenn Memorial, au fost doi dintre succesorii lui Carter la Casa Albă, actualul preşedinte, Joe Biden şi Bill Clinton, împreună cu vicepreşedintele Kamala Harris şi cele cinci prime doamne în viaţă: Hillary Clinton, Laura Bush, Michelle Obama, Melania Trump şi Jill Biden.

Melania a spus că este recunoscătoare pentru invitaţie, care - a explicat familia Carter - a fost, de asemenea, menită să fie un apel la unitate într-un moment de profunde diviziuni politice. Dar mulţi au observat cum ea şi Michelle, aflate una lângă cealaltă, nu s-au privit şi nici nu au vorbit.

„Mama mea a făcut campanie şi a votat împotriva unora dintre soţii lor”, a spus unul dintre cei patru copii, Chip Carter, care a îmbrăţişat-o pe Melania. Mulţi dintre cei 11 nepoţi şi 14 strănepoţi ai cuplului se aflau în biserică.

Din familie modestă

Rosalynn Carter s-a născut în Georgia, cea mai mare dintre cei patru copii dintr-o familie modestă. Şi-au început relaţia în 1945, când era staţionat la Academia Navală din Annapolis, Maryland. Fiica Amy a citit în biserică o scrisoare pe care Jimmy Carter i-a scris-o soţiei sale când era comandant de submarin în Marina SUA, acum 75 de ani.

„De fiecare dată când am fost departe de tine, mă entuziasmez când mă întorc şi descopăr cât de minunată eşti. Încerc să mă conving că tu chiar nu poţi fi atât de dulce şi de frumoasă pe cât mi-am amintit de tine. Dar când te văd, mă îndrăgostesc din nou. Ţi se pare ciudat? Nu pentru mine. Bună, dulceaţă. Ne vedem mâine. Jimmy.”

Când soţul ei şi-a lansat cariera politică în anii 1960, mai întâi ca senator al statului Georgia, apoi guvernator şi mai târziu preşedinte al Statelor Unite, Rosalynn s-a dedicat reducerii stigmatizării asociate bolilor mintale, o temă pe care a urmărit-o în anii următori. 

După ce a fost alungat de la Casa Albă de Ronald Reagan, după un singur mandat, cuplul a fondat Centrul Carter, în 1982. Jimmy Carter avea să câştige Premiul Nobel pentru Pace în 2002.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici