Judecătorii din CSM amână o decizie după scrisorile preşedinţilor de tribunal şi de curţi de apel

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) transmite luni, după şedinţă, că va analiza atât problemele ridicate în cadrul adunărilor generale ale instanţelor, cât şi cele două scrisori ale unor preşedinţi şi vicepreşedinţi de tribunale şi curţi de apel.

501 afișări
Imaginea articolului Judecătorii din CSM amână o decizie după scrisorile preşedinţilor de tribunal şi de curţi de apel

Judecătorii din CSM amână o decizie după scrisorile preşedinţilor de tribunal şi de curţi de apel

"Având în vedere întregul context actual reprezentat de poziţia publică a unor magistraţi referitoare la desemnarea unei delegaţii de aproximativ 30 de judecători şi procurori care să se deplaseze la Bruxelles pentru a discuta cu membrii Comisiei Europene, poziţiile exprimate de judecători în cadrul adunărilor generale, precum şi cele două scrisori publice adresate Consiliului Superior al Magistraturii de către conducerile tribunalelor şi curţilor de apel din ţară, Secţia pentru judecători subliniază rolul constituţional şi legal al Consiliului Superior al Magistraturii, în calitatea sa de garant al independenţei justiţiei şi autoritate reprezentativă a sistemului de justiţie în raport cu alte instituţii ori autorităţi publice, atât naţionale, cât şi internaţionale", se arată într-un comunicat de presă al Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), remis luni MEDIAFAX.

Secţia mai transmite că va analiza toate problemele ridicate în cadrul adunărilor generale ale instanţelor judecătoreşti, care fac obiectul hotărârilor adoptate de acestea în ultima perioadă, precum şi aspectele învederate în cele două scrisori deschise şi va întreprinde toate demersurile legale pentru apărarea şi garantarea independenţei justiţiei, urmând să adopte reacţii instituţionale în acest sens.

"Totodată, Secţia pentru judecători adresează un apel la responsabilitate şi echilibru către întregul corp al judecătorilor, chemându-i pe aceştia să susţină Consiliul Superior al Magistraturii în adoptarea unei poziţii comune şi unitare în vederea îndeplinirii rolului său constituţional", potrivit sursei citate.

Secţia pentru judecători s-a întrunit luni după ce 30 de şefi de parchete şi 30 de şefi de tribunale au transmis câte o scrisoare prin care cer Secţiei pentru judecători să ia atitudine în privinţa protestelor magistraţilor.

Astfel, 30 de preşedinţi şi vicepreşedinţi ai curţilor de apel din ţară au precizat într-o scrisoare că îşi exprimă dezacordul faţă de demersul unor judecători care merg la Bruxelles pentru a prezenta oficialilor situaţia din România, subliniind că ei nu susţin astfel de iniţiative politice în timp ce alţi 30 de şefi de tribunale au cerut, tot printr-o scrisoare, să restabilească de urgenţă cadrul în care judecătorii se pot manifesta, făcând referire la acţiunile de protest şi suspendare a activităţii din ultima perioadă.

În replică, Asociaţiile “Forumul Judecătorilor din România”, ”Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” şi ”Iniţiativa pentru Justiţie” spun că lipsa unui dialog dialog real cu judecătorii şi procurorii a determinat mii de magistraţi să protesteze sub diverse forme, de la suspendarea şedinţelor de judecată şi până la ieşirea pe treptele instanţelor şi parchetelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici