Judecătorul Bogdan Bărbuţă, procurorul Dumitru Dîmbu şi omul de afaceri Constantin Babiuc, arestaţi

Judecătorul Bogdan Bărbuţă, procurorul Dumitru Dîmbu şi omul de afaceri Constantin Babiuc, reţinuţi în dosarul privind decizii nelegale ale instanţei în cauze ce au vizat terenuri de peste 41 de hectare, au fost arestaţi preventiv, printr-o decizie luată luni seară de Curtea de Apel Bucureşti.

1471 afişări
Imaginea articolului Judecătorul Bogdan Bărbuţă, procurorul Dumitru Dîmbu şi omul de afaceri Constantin Babiuc, arestaţi

Judecătorul Bogdan Bărbuţă, procurorul Dumitru Dîmbu şi omul de afaceri Constantin Babiuc, arestaţi

Hotărârea Curţii de Apel nu este definitivă şi poate fi contestată la instanţa supremă.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a judecătorului Bogdan Ilarion Costică Bărbuţă, judecător la Judecătoria Rădăuţi, pentru patru infracţiuni de trafic de influenţă, din care una în formă continuată (două acte materiale), complicitate la luare de mită, trei infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, dintre care una în formă continuată (69 acte materiale) şi complicitate la şantaj, s-a precizat anterior, într-un comunicat de luni al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

În acelaşi dosar a fost reţinut şi procurorul Dumitru Dîmbu, şeful secţiei Urmăriri Penale din Parchetul Tribunalului Suceava, pentru trafic de influenţă, complicitate la şantaj, cinci infracţiuni de favorizarea făptuitorului dintre care una în formă continuată (două acte materiale) şi instigare la compromiterea intereselor justiţiei.

Procurorii au emis ordonanţă de reţinere şi pentru omul de afaceri Constantin Gabril Babiuc, acesta fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (69 acte materiale), şantaj, dare de mită, cumpărare de influenţă, influenţarea declaraţiilor şi instigare la mărturie mincinoasă.

În acelaşi dosar au fost formulate acuzaţii penale faţă de alte zece persoane, a mai precizat DNA.

Potrivit procurorilor, în intervalul 22 martie 2005 - 18 octombrie 2005, judecătorul Bogdan Bărbuţă, la solicitarea omului de afaceri Constantin Gavril Babiuc, a pronunţat 69 de hotărâri judecătoreşti nelegale prin i s-a recunoscut lui Babiuc dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 41,59 hectare. Ulterior, omul de afaceri a vândut terenurile dobândite nelegal, obţinând un profit de aproximativ patru milioane de lei.

"Suprafaţa respectivă era iniţial împărţită în parcele, terenurile fiind supuse regimului de publicitate reală imobiliară, respectiv, regimul de Carte funciară, situaţie specifică nordului Bucovinei. Având în vedere această situaţie de fapt, Babiuc Constantin Gavril a întâmpinat greutăţi la dobândirea celor 79 parcele (având o suprafaţă totală de 41,59 ha), al căror drept de proprietate nu putea fi transmis prin vânzare-cumpărare pe cale notarială, întrucât nu se dezbătuse succesiunea şi existau mai mulţi proprietari în coindiviziune, iar succesorii nu îşi înscriseseră respectivul drept de proprietate în Cartea funciară", au scris procurorii în ordonanţele de reţinere.

Anchetatorii au arătat că, pentru a rezolva situaţia, Babiuc a apelat la judecătorul Bogdan Bărbuţă, care ar fi acceptat să emisă 69 de hotărâri judecătoreşti nelegale, dintre care: 21 de hotărâri în 22 martie 2005, 25 de hotărâri în 23 mai 2005, 12 hotărâri în 30 septembrie 2005 şi alte 11 hotărâri în 18 octombrie 2005.

"Cele 69 de hotărâri judecătoreşti au fost emise cu încălcarea dispoziţiilor legale în vigoare, după un plan bine elaborat, pus la cale de către judecătorul Bărbuţă Bogdan-Ilarion-Costică împreună cu omul de afaceri Babiuc Constantin Gavril", au precizat procurorii.

Cele 69 de hotărâri judecătoreşti au fost emise de judecătorul Bogdan Bărbuţă cu nerespectarea mai multor dispoziţii legale, respectiv: nu a solicitat şi nu a depus diligenţe pentru a fi depus la dosar extrasul de Carte funciară şi planul de situaţie/identificare topocadastrală a suprafeţei de teren ce făcea obiectul actului de vânzare-cumpărare; nu a verificat dacă antecontractul de vânzare-cumpărare (convenţia) îndeplinea condiţiile de valabilitate prevăzute de Codul civil, respectiv, obiectul actului juridic civil să existe, să fie în circuitul civil; nu a verificat dacă vânzătorul era titularul dreptului de proprietate; a pronunţat hotărârile fără finalizarea procedurii partajului succesoral, în condiţiile în care, în titlul de proprietate, pe lângă vânzător, sunt trecute şi alte persoane; la emiterea hotărârilor au fost avute în vedere copii ale convenţiilor, un număr de şase nefiind semnate de către vânzător; într-unul dintre cazuri vânzătorul decedase cu 11 ani înainte de data încheierii convenţiei de vânzare-cumpărare; o serie de convenţii au fost falsificate de către Babiuc; în 11 hotărâri s-a atestat, în fals, că la apelul nominal, cu ocazia soluţionării dosarelor, au fost prezente părţile.

Procurorii îl mai acuză pe judecătorul Bogdan Bărbuţă că în 20 iunie 2006, prin sentinţa civilă nr. 1683, la solicitarea şi cu sprijinul lui Babiuc, în baza unui antecontract de vânzare-cumpărare falsificat şi cu nerespectarea condiţiilor legale, respectiv a unei cereri de chemare în judecată nesemnată şi nedatată, a unei cereri de preschimbare a termenului nesemnată şi în lipsa unui extras de Carte funciară, a admis o acţiune civilă prin care a constatat existenţa dreptului de proprietate în patrimoniul unei persoane, interpusa lui Babiuc, asupra unui imobil din municipiul Rădăuţi, facilitând astfel înscrierea în Cartea funciară a dreptului de proprietate.

"La momentul emiterii sentinţei, imobilul sus-menţionat avea o situaţie litigioasă, dreptul de proprietate fiind recunoscut, ulterior, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, din 17.06.2008, ca aparţinând altei persoane, apreciat ca fiind adevăratul proprietar", au precizat procurorii.

Anchetatorii au mai stabilit că, în intervalul 27 ianuarie 2011 - 3 aprilie 2014, Constantin Gavril Babiuc, în mod direct, dar şi indirect, cu sprijinul judecătorului Bărbuţă, a procurorului Dumitru Dîmbu şi a altor persoane, a exercitat presiuni pentru a-l determina pe adevăratul proprietar să renunţe la dreptul de proprietate asupra unei părţi dintr-un imobilul situat în municipiul Rădăuţi, în favoarea unei persoane aflate în anturajul lui Babiuc.

"Punerea în executare a hotărârii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie mai sus-menţionate ar fi devoalat maniera frauduloasă prin care o parte din imobil a fost atribuită şi, ulterior, prin vânzări succesive, a ajuns în patrimoniul unei societăţi comerciale controlate de Babiuc Constantin Gavril. Pentru a preîntâmpina acest fapt şi pentru a ascunde urmele infracţiunii, în cursul anului 2011, la solicitarea lui Babiuc Constantin Gavril, a fost introdusă o acţiune în rectificare, direcţionată spre judecare unui magistrat aflat în relaţii apropiate cu Bărbuţă Bogdan-Ilarion-Costică. Prin această cerere s-a solicitat instanţei să dispună rectificarea Cărţii funciare, în sensul radierii dreptului de proprietate al proprietarului real asupra imobilului susmenţionat", au notat procurorii în ordonanţele de reţinere.

În acest sens, judecătorul care a primit spre soluţionare cauza a acordat 32 de termene, ultimul fiind stabilit la 24 iunie 2014, pentru a tergiversa soluţionarea cererii Primăriei Municipiului Rădăuţi.

"Prin tergiversarea soluţionării s-a urmărit exercitarea de presiuni asupra proprietarului real, pentru ca acesta să renunţe la dreptul de proprietate şi să semneze o convenţie, redactată chiar de judecătorul Bărbuţă Bogdan-Ilarion-Costică. Mai mult, Babiuc Constantin Gavril a apelat şi la procurorul şef Dîmbu Dumitru, care în intervalul martie - aprilie 2014, i-a solicitat unui executor judecătoresc să exercite presiuni asupra proprietarului, în sensul celor dorite de către Babiuc Constantin Gavril şi invocând autoritatea şi voinţa expresă a lui Dîmbu Dumitru", susţin procurorii.

Totodată, procurorii au stabilit că, în 22 februarie 2014, omul de afaceri Constantin Gavril Babiuc i-a promis judecătorului care avea de soluţionat cauza, prin intermediul lui Bogdan Bărbuţă, achiziţionarea unui sejur de şapte zile la un hotel din Mamaia, pentru a doua jumătate a lunii iulie 2014 - începutul lunii august, în schimbul tergiversării judecării dosarului.

Procurorii îl mai acuză pe Bogdan Bărbuţă că, în 15 martie 2014, ar fi primit de la o persoană o cutie de ciocolată marca Milka şi o sticlă de băuturi alcoolice marca Cinzano şi a acceptat promisiunea remiterii ulterioare a sumei de 1.000 de euro, în schimbul intervenţiei pe care judecătorul a promis că o va face la un alt magistrat de la Judecătoria Rădăuţi, pentru soluţionarea favorabilă a unui anumit dosar în care persoana cumpărătoare de influenţă avea interes.

Totodată, procurorii susţin că, în intervalul 2013 - 12 martie 2014, judecătorul Bogdan Bărbuţă ar fi primit de la o altă persoană suma de 500 de euro şi produse alimentare (ouă, carne de porc, găini), bunuri în schimbul cărora a soluţionat în mod favorabil acesteia un dosar aflat pe rolul Judecătoriei Rădăuţi. Mai mult, judecătorul ar fi dat asigurări că va interveni pe lângă completul din cadrul Tribunalului Suceava învestit cu soluţionarea recursului, pentru a menţine soluţia favorabilă emisă în fond.

Anchetatorii îl mai acuză pe Bogdan Bărbuţă că, în 19 martie 2014, respectiv, 16 aprilie, ar fi primit de la o altă persoană 35 ouă şi miere, precum şi suma de 1.000 de euro, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă un judecător din cadrul Judecătoriei Rădăuţi, învestit cu soluţionarea unui dosarul în care fiul cumpărătoarei de influenţă era reclamant.

De asemenea, în cursul lunii martie 2014, Bogdan Bărbuţă ar fi promis unui medic stomatolog, în schimbul unor lucrări dentare neachitate, că va interveni pe lângă un judecător de la Judecătoria Rădăuţi pentru a obţine o soluţie favorabilă într-un dosar în care medicul era pârât.

Procurorul Dumitru Dîmbu este acuzat că, în 27 ianuarie 2014, i-ar fi solicitat lui Babiuc, pentru un apropiat al său, 92.000 de euro, sumă pe care omul de afaceri a remis-o, în aceeaşi zi, persoanei indicate de procuror.

"Astfel, cunoscând influenţa procurorului Dîmbu Dumitru, omul de afaceri Babiuc Constantin Gavril a urmărit să se pună la adăpost, atât el, cât şi persoane din anturajul său, de problemele judiciare prezente şi viitoare. În urma remiterii acestei sume de bani prietenului apropiat al lui Dîmbu Dumitru, Babiuc Constantin Gavril i-a solicitat ulterior (perioada februarie - mai 2014) procurorului Dîmbu Dumitru să traficheze influenţa asupra unor ofiţeri de poliţie şi procurori în folosul său ori al prietenilor săi. La data de 19.05.2014, ca urmare a unor informaţii obţinute de Babiuc Constantin Gavril privind reluarea anchetei în prezenta cauză, sub aspectul modului fraudulos în care acesta a achiziţionat mai multe terenuri în judeţul Suceava în anul 2005, Dîmbu Dumitru l-a asigurat pe Babiuc Constantin Gavril că va face toate intervenţiile necesare pentru a-l exonera de orice răspundere penală", au mai scris procurorii în ordonanţele de reţinere.

Potrivit anchetatorilor, în 27 mai 2014, Dumitru Dîmbu i-ar fi transmis lui Babiuc date obţinute ilicit, privind ancheta penală care îl viza. Ulterior, Babiuc i-ar fi spus cele aflate judecătorului Bogdan Bărbuţă.

"În contextul anchetei penal în care era vizat, Babiuc Constantin Gavril a stabilit în data de 13.05.2014 întâlniri cu două persoane, pentru a încerca să le determine să declare fapte neconforme realităţii. În data de 14.05.2014, cu ocazia audierii, una dintre persoane a declarat fapte neconforme realităţii", au mai arătat procurorii.

În această cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi au colaborat cu Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici