Judecătorul Ionuţ Matei, candidat la funcţia de vicepreşedinte al ICCJ, vrea publicarea deciziilor instanţei pe site

Magistratul Ionuţ Matei, candidat pentru postul vacant de vicepreşedinte al instanţei supreme, a menţionat, în proiectul de management, că vrea ca hotărârile judecătoreşti ale ICCJ să fie publicate integral pe site-ul instituţiei, pentru a se evita "practica neunitară".

235 afișări
Imaginea articolului Judecătorul Ionuţ Matei, candidat la funcţia de vicepreşedinte al ICCJ, vrea publicarea deciziilor instanţei pe site

Judecătorul Ionuţ Matei vrea publicarea deciziilor ICCJ pe site-ul instanţei

"Cunoaşterea propriei jurisprudenţe a instanţei supreme este un mijloc eficient prin care poate fi evitată crearea unei practice neunitare", susţine magistratul.

Ionuţ Matei precizează, în proiectul de management publicat pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), că acest lucru presupune crearea unei baze de date corespunzătoare şi existenţa unui sistem informatic actualizat, care să nu limiteze capacitatea de informare a judecătorilor cu privire la hotărârile pronunţare în alte cauze similare.

"În acest sens, deşi s-au făcut progrese importante, prin creşterea numărului de hotărâri publicate integral, se impune o accelerare a ritmului de publicare a acestora, în paralel cu realizarea unei noi pagini de internet a Înaltei Curţi, fiind astfel create condiţii pentru ca orice persoană interesată (şi în principal judecătorii instanţei supreme) să poată cunoaşte în timp real jurisprudenţa acesteia într-o speţă dată", se arată în proiect.

Magistratul Ionuţ Matei este singurul candidat pentru postul vacant de vicepreşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), după ce judecătoarele Aida Popa şi Nela Petrişor nu au obţinut numărul de voturi necesare pentru a ocupa această funcţie.

Numele judecătorului Ionuţ Matei este legat de mai multe dosare celebre. Astfel, el a făcut parte din completul care l-a condamnat pe fostul premier Adrian Năstase la doi ani de închisoare, în dosarul "Trofeul calităţii". De asemenea, Matei s-a pronunţat şi în dosarele "Valiza" şi cel al schimbului de terenuri cu MApN, condamnându-l pe Gigi Becali la câte trei ani de închisoare cu executare, precum şi în dosarul de trafic de persoane şi acte sexuale cu minori al lui Gregorian Bivolaru, care a primit o pedeapsă de şase ani de închisoare.

Între dosarele judecate de Ionuţ Matei se numără şi cel al lui Dan Voiculescu legat de privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare.

Potrivit declaraţiei de avere, Ionuţ Matei deţine un teren de 38 de metri pătraţi şi două apartamente, în Bucureşti. Alături de soţia sa, Matei mai are două autoturisme, un Suzuki SX4, respectiv un Peugeot 407. De asemenea, conform declaraţiei de interese, judecătorul este acţionar la SIF Muntenia.

Secţia pentru judecători a CSM a decis, în 10 septembrie, înaintarea către preşedintele României a propunerii de numire a Cristinei Tarcea ca vicepreşedinte al instanţei supreme, în timp ce contracandidatele acesteia - actuala ocupantă a funcţiei, Aida Popa, şi Nela Petrişor - au fost respinse.

"În urma interviului organizat astăzi, 10 septembrie, Secţia pentru judecători a CSM a hotărât, cu unanimitate de voturi, înaintarea Preşedintelui României a propunerilor de numire a doamnei judecător Iulia Cristina Tarcea (proiectul managerial) în funcţia de vicepreşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a doamnei judecător Lavinia Curelea (proiectul managerial) în funcţia de preşedinte al Secţiei I civile în cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Judecătoarele Aida Popa, actualul vicepreşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, şi Nela Petrişor nu au obţinut numărul de voturi necesare pentru a fi propuse pentru a doua funcţie de vicepreşedinte a instanţei supreme.

"Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, cu majoritate de voturi, respingerea candidaturilor doamnei judecător dr. Rodica Aida Popa şi a doamnei judecător dr. Nela Petrişor pentru funcţia de vicepreşedinte al ICCJ", se arată în comunicat.

În condiţiile în care instanţa supremă trebuie să aibă doi vicepreşedinţi, demersurile pentru ocuparea uneia dintre aceste funcţii au fost reluate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici