Judecătorul Valentin Popescu a fost eliberat din funcţie de CSM, după condamnarea definitivă

Judecătorul Valentin Popescu, de la Judecătoria Petroşani, a fost eliberat din funcţie de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), după ce a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la doi ani şi jumătate de închisoare cu executare, pentru luare de mită, cumpărare şi trafic de influenţă.

183 afișări
Imaginea articolului Judecătorul Valentin Popescu a fost eliberat din funcţie de CSM, după condamnarea definitivă

Judecătorul Valentin Popescu a fost eliberat din funcţie de CSM, după condamnarea definitivă (Imagine: Shutterstock)

În şedinţa de joi, plenul CSM a decis înaintarea către preşedintele României a propunerii de eliberare din funcţia de magistrat a judecătorului Valentin Popescu, de la Judecătoria Petroşani, ca urmare a condamnării definitive pentru săvârşirea infracţiunilor de încheiere de tranzacţii financiare utilizând informaţii obţinute în virtutea funcţiei deţinute, trafic de influenţă, luare de mită, cumpărare de influenţă, abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, anunţă CSM, într-un comunicat de joi.

Judecătorii instanţei supreme au decis în 8 mai, definitiv, scăderea pedepsei aplicate de instanţa inferioară judecătorului Valentin Popescu, de la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare, la doi ani şi jumătate de închisoare cu executare.

În urma recursului făcut de Popescu, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au scăzut un an din pedepsa dictată împotriva acestuia pentru luare de mită.

Popescu fusese condamnat la trei şi jumătate de închisoare cu executare de către Curtea de Apel Alba Iulia, în august 2010.

Valentin Popescu, fostul vicepreşedinte al Judecătoriei Petroşani, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie la 7 mai 2010, pentru că ar fi primit foloase necuvenite, cu scopul de a influenţa magistraţi, şi ar fi falsificat documente, pentru a obţine un apartament aflat în litigiu.

Procurorii au stabilit că, în perioada 16 februarie 2007 - 14 iulie 2007, Popescu a făcut demersuri pentru achiziţionarea, printr-un interpus, a unui apartament aflat în proprietatea denunţătorului, ce fusese scos la licitaţie publică urmare a executării silite pentru neplata cheltuielilor de întreţinere.

"La momentul derulării procedurilor de licitaţie, pe rolul Judecătoriei Petroşani exista un litigiu civil cu privire la acest apartament, repartizat spre soluţionare chiar inculpatului, motiv pentru care acesta avea interdicţie de a cumpăra imobilul. Pentru a deveni proprietarul acestui apartament, inculpatul a falsificat semnătura intermediarului în cuprinsul a cinci acte care au fost depuse la Judecătoria Petroşani şi la Tribunalul Hunedoara", se preciza într-un comunicat transmis de DNA.

De asemenea, potrivit anchetatorilor, pentru a intra în posesia aceluiaşi apartament, judecătorul Valentin Popescu a judecat şi a pronunţat o soluţie într-un dosar civil având ca obiect autorizarea pătrunderii în încăperi, deşi avea obligaţia de a se abţine de la judecarea unei astfel de cauze.

În acelaşi scop, vicepreşedintele Judecătoriei Petroşani a promis unei persoane foloase materiale şi nepatrimoniale pentru a interveni pe lângă un judecător de la Tribunalul Hunedoara care să soluţioneze în favoarea sa căile de atac formulate de proprietarul apartamentului dobândit în mod fraudulos.

Pentru a se asigura de sprijinul interpusului pentru dobândirea apartamentului, în perioada 6-10 februarie, Valentin Popescu ar fi promis că va interveni pe lângă angajaţi ai Serviciului Judeţean de Medicină Legală Deva pentru ca fiul interpusului să obţină analize toxicologice ale alcoolemiei în care să se consemneze în fals că a condus un autoturism având în sânge o concentraţie de alcool ce nu atrage răspunderea penală.

"De asemenea, în perioada februarie - martie 2010, inculpatul a primit de la trei persoane foloase patrimoniale şi nepatrimoniale pentru a-şi trafica influenţa pe lângă judecători din cadrul Judecătoriei Petroşani şi Curţii de Apel Alba-Iulia legate de soluţionarea unor cauze civile în favoarea mituitorilor", potrivit anchetatorilor.

Popescu fusese arestat în 31 martie 2010, de Curtea de Apel Alba Iulia şi tot atunci CSM a dispus suspendarea lui din funcţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici