Jumătate dintre români sunt nemulţumiţi de învăţământul românesc

Jumătate dintre români sunt nemulţumiţi de învăţământul românesc, aproximativ 40 la sută au o atitudine neutră faţă de acest subiect şi numai 13 la sută din persoanele intervievate s-au declarat mulţumite de situaţia din sistem, potrivit unui studiu realizat de GfK România.

66 afișări
Imaginea articolului Jumătate dintre români sunt nemulţumiţi de învăţământul românesc

Jumătate dintre români sunt nemulţumiţi de învăţământul românesc (Imagine: Eduard Andrei/Mediafax Foto)

Părerile românilor despre şcoala de azi sunt mai negative decât cele despre şcoala de acum 15 ani, astfel că 58 la sută din respondenţi au spus că văd o înrăutăţire a lucrurilor.

Persoanele cu educaţie superioară au o atitudine şi mai critică faţă de sistemul de învăţământ, astfel că 74 la sută sunt de părere că acesta are o calitate mai scăzută decât în trecut.

Pe de altă parte, elevii şi studenţii sunt cei mai mulţumiţi de şcoala românească, numai 24 la sută dintre aceştia având o părere negativă, iar restul tinzând să fie neutri.

Cei mai critici dintre respondenţi au fost cei care au făcut şcoala în anii '50 - '70 şi au vârste între 45 şi 64 de ani.

Realizatorii studiului au avut în vedere factori precum numărul de materii, de ore de şcoală, de teme pentru acasă, manualele, numărul de examene, corectitudinea evaluării elevilor, nivelul de pregătire şi motivare al profesorilor, sistemul de predare şi utilitatea lucrurilor învăţate.

În ceea ce priveşte personalul didactic, peste 50 la sută din persoanele intervievate au spus că acesta este bine pregătit, iar 49 la sută sunt de părere că profesorii sunt motivaţi să-i ajute pe elevi să înveţe.

Referitor la viitoarea carieră, o treime dintre români consideră că elevii primesc sfaturi utile la şcoală în acest sens, iar jumătate au spus că lucrurile învăţate de copii la orele de curs le vor fi utile în viitor.

Totodată, peste 30 la sută din respondenţi sunt de părere că învăţământul românesc încurajează învăţatul pe dinafară.

Aproape trei sferturi dintre români mai consideră că limba şi literatura română, matematica şi o limbă străină sunt cele mai importante materii din programa de învăţământ, urmate de istorie şi geografie. Peste 35 la sută din români apreciază utilă şi folosirea calculatorului, mai ales în ceea ce priveşte utilizarea softurilor.

Studiul a fost realizat în luna septembrie, pe un eşantion de o mie de persoane cu vârste de 15 ani şi peste.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici