Korodi, despre accidentul de la centrala nucleară din Ucraina: Nu avem probleme, dar monitorizăm în continuare

Ministrul Mediului, Attila Korodi, a declarat miercuri, după întrunirea unui comitet ministerial privind accidentul de la centrala nucleară Zaporoijie din Ucraina, că România nu are probleme, după cum indică "toate datele", însă situaţia este monitorizată în continuare cu mare atenţie.

150 afișări
Imaginea articolului Korodi, despre accidentul de la centrala nucleară din Ucraina: Nu avem probleme, dar monitorizăm în continuare

Korodi,despre accidentul de la centrala din Ucraina: Nu avem probleme, dar monitorizăm în continuare (Imagine: Shutterstock)

"Din momentul în care au apărut primele informaţii, MMSC a transmis scrisori prin care am solicitat informaţii cu privire la acest eveniment, atât ambasadei Ucrainei în România, ambasadei României în Ucraina, precum şi Ministerului Mediului din Ucraina. Chiar dacă toate datele indică faptul că nu avem probleme, vom monitoriza cu mare atenţie situaţia, pentru a fi siguri că nu există motive de îngrijorare", a spus Korodi, după întrunirea Comitetului ministerial pentru Situaţii de Urgenţă generate de poluări ale aerului şi solului în cazul unor accidente industriale.

La întrunire au fost analizate toate informaţiilor referitoare la accidentul produs în 28 noiembrie la centrala nucleară Zaporoijie din Ucraina, se mai precizează într-un comunicat remis MEDIAFAX, miercuri, de Ministerul Mediului.

Astfel, în urma rulării, de către Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), a modelului numeric de dispersie, a rezultat că traiectoria posibilului nor de poluant radioactiv s-ar menţine, în următoarele 48 de ore, la nord de graniţa României.

Totodată, la nivelul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), conform datelor de monitorizare permanentă din ultimele zile, valorile s-au încadrat în limitele de variaţie ale fondului natural pentru toţi factorii de mediu.

Printre măsurile preventive luate de Laboratorul Naţional de Referinţă Radioactivitate se numără notificarea agenţiilor teritoriale, în scopul asigurării unui răspuns prompt în cazul în care sunt identificate creşteri ale valorilor radioactivităţii în factorii de mediu.

În cadrul comitetului s-a decis ca Ministerul Mediului să colecteze şi să analizeze în continuare datele legate de subiect şi să menţină contactul permanent cu instituţiile statului care deţin atribuţii în acest domeniu.

Centrala nucleară Zaporojie se află la aproximativ 500 de kilometri de România şi este una dintre cele mai mari din lume.

Potrivit Ministerul Mediului, pe scara urgenţelor nucleare INES (International Nuclear Events Scale) de la 0 la 7, evenimentul din 28 noiembrie a fost clasificat la scara 0, adică neradiologic. Scara 7 este asimilată accidentelor de la Cernobîl şi Fukushima.

Autorităţile ucrainene au anunţat miercuri că un accident s-a produs săptămâna trecută la o centrală nucleară din sud-estul Ucrainei, fără a prezenta vreo ameninţare privind emisii de materii radioactive sau pentru securitatea regiunii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici