La examenul psihologic, profesoara care a pălmuit un poliţist a fost declarată "aptă condiţionat"

Şeful ISJ Mureş, Dumitru Matei, a declarat, miercuri, că profesoara din Sânpaul care a pălmuit un poliţist nu a putut fi audiată de comisia de anchetă disciplinară, întrucât este în concediu medical, dar apare la posturi TV, Matei reclamând conduita medicului care i-a dat femeii concediu medical.

426 afișări
Imaginea articolului La examenul psihologic, profesoara care a pălmuit un poliţist a fost declarată "aptă condiţionat"

La examenul psihologic, profesoara care a pălmuit un poliţist a fost declarată "aptă condiţionat" (Imagine: Captură video)

Dumitru Matei a spus că a trimis la Sânpaul o echipă din partea Inspectoratului pentru a investiga incidentul, care a lucrat împreună cu comisia de anchetă disciplinară de la nivelul şcolii, însă raportul este parţial, pentru că profesoara respectivă şi-a luat concediu medical.

Matei s-a declarat nemulţumit de conduita medicului care i-a dat profesoarei concediu medical, afirmând că aceasta apare, între timp, la toate posturile TV.

"Comisia de anchetă disciplinară de la nivelul şcolii şi al Inspectoratului au audiat şi au întocmit un raport, care este doar parţial, deoarece doamna profesoară se află în concediu medical şi este pe toate posturile. Consider - chiar dacă jignesc în acest moment - o lipsă de responsabilitate a acelui medic care i-a dat concediu medical, în loc să o lase să meargă la şcoală sau în loc să o lase să fie audiată, să-şi spună un punct de vedere şi să stingem un conflict. Noi amplificăm conflictul şi ne pune într-o situaţie dificilă ca instituţie, ca şcoală, ca şi comunitate", a spus Matei.

Inspectorul şcolar general al judeţului Mureş a arătat că amploarea pe care a luat-o acest caz face ca respectivul cadru didactic să nu mai poată lucra nici la Sânpaul, nici într-o altă şcoală, pentru că nu va mai fi acceptat de colectivitate, de părinţi, de Inspectorat.

"Probabil va trebui, după coroborarea celor două anchete - ancheta penală şi ancheta disciplinară - să o excludem din învăţământ. Am spus ferm, un asemenea cadru didactic, care loveşte în plină faţă un reprezentant legal, respectiv agresează cameramanii şi pe cei care erau de faţă, nu are ce căuta. Închipuiţi-vă ce se întâmplă la un moment dat dacă un copil mai neastâmpărat o deranjează la oră, ce s-ar putea întâmpla", a arătat Matei.

El a precizat că a mai fost sesizat, anul trecut, asupra comportamentului agresiv din punct de vedere verbal al profesoarei faţă de elevi.

"Am avut o primă verificare, pe o sesizare de comportament agresiv verbal cu elevii, în 29 septembrie. Am trimis şi atunci la faţa locului o echipă de verificare, s-a solicitat atunci conducerii unităţii să monitorizeze atent activitatea acestei profesoare, lucru care s-a şi făcut. Scandalurile, certurile, agresiunea verbală se petreceau în special în cursul zilei de vineri, când directorul şcolii era într-o altă unitate de învăţământ", a spus el.

Matei a menţionat că respectiva profesoară i-a cerut, într-un mod "imperativ", în urmă cu câteva săptămâni, să fie numită inspector şcolar pe probleme de romi.

"Această profesoară a fost şi la mine, acum vreo trei săptămâni, în mod direct şi imperativ mi-a solicitat să o numesc inspector pentru romi. Am ascultat-o, calm, am rugat-o să lase tonul mai jos, i-am solicitat CV-ul, l-am analizat şi i-am dat speranţa că, într-o etapă viitoare, când se vor debloca posturile, o să o am în atenţie, nu că o să o promovez. Şi, după multe insistenţe, totuşi a părăsit biroul şi a plecat spre Sânpaul", a spus el.

Matei a adăugat că, la examenul psihologic, profesoara a fost declarată "aptă condiţionat", confirmând că aceasta avea probleme de comportament.

"A fost supusă examenului psihologic, a fost supusă controlului de către medicul de medicina muncii, dar, din păcate, diagnosticul dat de medicul de medicina muncii este: «apt condiţionat». (...) Dânsa trebuia să parcurgă nişte investigaţii reparatorii în ceea ce priveşte comportamentul. Eu sunt profesor de chimie, nu psiholog, dar da, avea probleme comportamentale, dacă medicul de medicina muncii la consultul psihologic şi la consultul de medicina muncii i-a dat acest verdict, «apt condiţionat». În Mureş, din păcate, cei care sunt autorizaţi şi fac asemenea testări sunt suficienţi, dar examenele sunt confidenţiale...din păcate (mi se comunică), doar parţial", a susţinut Matei.

Acesta a precizat că, din informaţiile pe care le deţine şi din raportul care i-a fost prezentat de inspectorii care au fost în urmă cu o zi în anchetă la Sânpaul, rezultă că acest "comportament agresiv-impulsiv" al profesoarei "s-a manifestat permanent, nu este ceva nou".

"De vreo 12 ani, este titular la Gheorghe Doja. Cei de acolo m-au avertizat să nu o trimit acolo, că n-or s-o primească", a spus Matei.

Incidentul respectiv a avut loc luni dimineaţă, poliţistul fiind chemat de conducerea Şcolii Generale din Sânpaul întrucât trebuia discutat despre un conflict care avusese loc vineri între două profesoare. Luni dimineaţă, în sala profesorală unde ar fi trebuit să se discute despre acel conflict se aflau poliţistul, primarul, directorul şcolii şi o echipă a unei televiziuni.

"Una dintre profesoare i-a dat o palmă unei colege, după care a făcut scandal, apostrofând reporterul şi cameramanul care filma. Poliţistul a luat-o pe respectiva profesoară din cancelarie, ca să aplaneze situaţia. La ieşire, pe hol, aceasta i-a dat o palmă, iar colegul nostru, într-un gest reflex, a răspuns la fel", a spus purtătorul de cuvânt al Poliţiei Mureş, Livia Popa.

Poliţistul a fost sancţionat disciplinar de conducerea Poliţiei Judeţene Mureş, în timp ce localnicii au făcut cerere la Primărie pentru a organiza un miting de susţinere pentru acesta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici