La nivel mondial, peste două milioane de copii sunt infectaţi cu SIDA

Aproximativ 290.000 de copii cu vârsta sub 15 ani au murit, în 2007, din cauza maladiei SIDA şi alţi 2,1 milioane de copii din lume sunt infectaţi cu virusul HIV, potrivit unui studiu realizat de UNICEF, Organizaţia Mondială a sănătăţii (OMS) şi ONUSIDA.

94 afișări
Imaginea articolului La nivel mondial, peste două milioane de copii sunt infectaţi cu SIDA

La nivel mondial, peste două milioane de copii sunt infectaţi cu SIDA

Peste 12 milioane de copii din Africa subsahariană şi alţi 15 milioane de copii din restul lumii sunt orfani din cauza maladiei SIDA.

Doar 23% dintre femeile însărcinate seropozitive (350.000) primesc medicamente antiretrovirale pentru diminuarea riscului de transmitere a virusului la făt, chiar dacă proporţia acestora a crescut cu 60% din 2005 în 2006.

Numărul copiilor seropozitivi care beneficiază de un tratament antiretroviral în ţările în curs de dezvoltare a crescut cu 70% în perioada 2005 şi 2006 (127.000 de copii faţă de 75.000 în anul precendent).

Majoritatea dintre cei 2,1 milioane de copii cu vârste sub 15 ani care aveau virusul HIV în 2007 au fost infectaţi înainte de a se naşte, la naştere sau prin intermediul laptelui matern. Tinerele cu vârste între 15 şi 24 de ani reprezintă 40% dintre noile cazuri de infecţii în rândul persoanelor cu vârsta peste 15 ani.

Potrivit acestui studiu, 21 de ţări sunt pe cale să atingă ţinta de 80% rată de acoperire pentru prevenirea transmiterii virusului HIV de la mamă la făt până în 2010.

Printre aceste ţări se numără Africa de Sud, Benin, Botswana, Brazilia, Namibia, Rwanda şi Thailanda. Cu un an înainte, doar 11 ţări erau în această situaţie.

"Progrese importante au fost înregistrate în ceea ce priveşte tratarea copiilor şi prevenirea transmiterii virusului HIV de la mamă la copil", a declarat directorul executiv al ONUSIDA, doctorul Peter Piot. "Totuşi, au rămas multe de făcut, mai ales în acest domeniu de prevenire a bolii în rândul tinerilor, pentru a obliga epidemia să-şi schimbe direcţia", a adăugat acesta.

Chiar dacă resursele financiare sunt insuficiente, acestea au crescut, potrivit acestui raport. În 2007, aproximativ zece miliarde de dolari au fost alocaţi luptei împotriva maladiei SIDA, faţă de doar 6,1 miliarde în 2004.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici