La un an după tragedia de la Seul, Coreea de Sud şi Japonia interzic petrecerile şi adunările de Halloween

  • Duminică, 29 octombrie, marchează exact un an de la tragedia gigantică din Seul, în timpul sărbătorii de Halloween.
  • Trebuia să fie noaptea renaşterii după anii Covid, dar a fost noaptea masacrului: în cartierul Itaewon, 160 de oameni au murit zdrobiţi.
  • Un an mai târziu, familiile îndoliate cer o investigaţie independentă şi despăgubiri integrale de la autorităţile sud-coreene.
308 afișări
Imaginea articolului La un an după tragedia de la Seul, Coreea de Sud şi Japonia interzic petrecerile şi adunările de Halloween

Multe victime ale busculadei de la Seul avea cel mult 30 de ani

Nicio adunare nu a fost interzisă în Itaewon în timpul sărbătorii de Halloween din acest an, deşi autorităţile şi poliţia au efectuat exerciţii de control al mulţimilor cu o reţea de aproape o mie de camere CCTV susţinute de AI, înainte marcarea primului an  de la dezastru.

O modalitate de a răspunde acuzaţiilor de anul trecut, când mulţi au protestat faţă de securitatea precară sau aproape inexistentă prezentă în reţeaua întortocheată de străzi a cartierului popular printre cei mai tineri ai capitalei sud-coreene, unde s-au înghesuit zeci de mii de oameni. .

Între timp, o anchetă a poliţiei a constatat neglijenţă în conducerea autorităţilor şi 23 de funcţionari au fost inculpaţi. Dar nici un înalt oficial guvernamental nu a demisionat sau a fost demis, în ciuda numeroaselor controverse.

Preşedintele Yoon Suk-yeol a fost criticat pentru că şi-a mutat biroul prezidenţial chiar lângă Itaewon. Yoon nu va participa la comemorarea victimelor masacrului programată în weekend în faţa Primăriei Seul, defininf evenimentul ca fiind o „demonstraţie politică organizată de partidul de opoziţie”.

Partidul Democrat solicită o nouă anchetă independentă şi completă, dar denunţă „obstacole” din partea majorităţii conservatoare. Oficiul prezidenţial asigură că după tragedie măsurile de precauţie sunt la maxim. „Prioritatea noastră absolută este viaţa şi siguranţa oamenilor; Guvernul va continua să evalueze sistemul de securitate naţională şi să facă îmbunătăţirile necesare”, se arată într-un comunicat.

În multe părţi ale Coreei de Sud, petrecăreţilor li s-a spus de fapt să evite adunările excesive, cu diferite grade de severitate. Abordarea Japoniei, o altă ţară în care sărbătoarea de Halloween a devenit o instituţie, pare şi mai strictă. Autorităţile celebrului district Shibuya din Tokyo au cerut evitarea apariţiei măştilor în zonă.

Interdicţie la alcool

Pentru a descuraja petrecerea, pe străzile din jurul gării Shibuya a fost emisă o interdicţie a consumului de alcool, în vigoare de vineri seara până la primele ore ale zilei de 1 noiembrie. Peste 30 de magazine din zonă au fost rugate să suspende vânzările de alcool sâmbătă şi seara de Halloween.

Aproximativ 300 de agenţi de pază sunt de aşteptat să fie dislocaţi de sâmbătă seara până marţi, o creştere de aproximativ 50% faţă de anul trecut. Dar, conform previziunilor, nu va fi suficient. Tot pentru că acesta va fi primul Halloween din 2019 în care nu sunt în vigoare măsuri anti-Covid în Japonia.

În urmă cu patru ani, Shibuya a avut peste 40.000 de vizitatori în noaptea de Halloween. Deşi cifrele au scăzut în anii următori din cauza pandemiei, există temeri că mulţimile ar putea depăşi 60.000 de vizitatori de data aceasta, după ridicarea restricţiilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici