Lacurile de acumulare din România duc lipsă de apă. Diferenţă ca de la cer la pământ faţă de august 2021

Pe 7 august, gradul de umplere a lacurilor de acumulare Hidroelectrica era de numai 67%, arată datele publice de pe site-ul Transelectrica, nivelul fiind mult sub cel de 93% din aceeaşi perioadă a anului trecut.

554 afișări
Imaginea articolului Lacurile de acumulare din România duc lipsă de apă. Diferenţă ca de la cer la pământ faţă de august 2021

Lacurile de acumulare din România duc lipsă de apă. Diferenţă ca de la cer la pământ faţă de august 2021

Acesta este cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani, mai arată datele Transelectrica. Spre exemplu, anul trecut Hidroelectrica a livrat 16,6 TWh de energie, din care 5,5 TWh au venit din lacurile de acumulare.

Efectele secetei asupra producţiei de energie hidro sunt foarte îngrijorătoare în contextul în care iarna care vine se anunţă a fi una dintre cele mai dificile din istorie, lipsa precipitaţiilor văzându-se şi în preţul energiei.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, deţinut de statul român, a terminat primul semestru al anului cu o scădere de 3 TWh a producţiei de energie faţă de anul trecut când firma a reuşit să injecteze în sistem peste 10 TWh. 2021 a fost de altfel un an hidrologic foarte bun, în timp ce anul acesta este marcat de o secetă severă.

În procente, scăderea de producţie faţă de primele şase luni din 2021 este de 30%. Estimările pentru întreg anul indică o scădere a producţiei faţă de anul trecut de circa 15%, o veste oricum proastă ţinând cont de actualul context.

Hidroelectrica a terminat primele trei luni ale anului cu venituri de 2,3 miliarde de lei, cu 65% mai mari faţă de cele din perioada similară a anului trecut, şi cu un profit net de 1,29 miliarde de lei, plus 70%, arată datele publicate într-un raport al Fondului Proprietatea (FP), acţionar minoritar în cadrul companiei. Problema majoră care reiese din raport este însă scăderea consistentă, de 30%, a cantităţilor de energie vândute pe primul trimestru, scădere care a continuat şi în următoarele trei luni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici