Lege nouă: proprietarii îşi vor putea consolida mai uşor locuinţele în caz de cutremur

Proprietarii vor putea să-şi reabiliteze sau consolideze mai uşor locuinţele în caz de cutremur, conform unei legi care a fost promulgată joi.

385 afișări
Imaginea articolului Lege nouă: proprietarii îşi vor putea consolida mai uşor locuinţele în caz de cutremur

Iniţiatorii legii spun că până în prezent cadrul birocratic mai mult i-a încurcat pe proprietarii care doreau să-şi consolideze locuinţele. Deputata USR Diana Stoica anunţă că în lege au fost introduse mai multe mai multe măsuri de sprijin pentru proprietari şi asociaţii.

„A fost eliminată regula absurdă a unanimităţii. De acum înainte, ca în orice democraţie, decizia de a locui într-o clădire protejată – adică, de a începe reabilitarea sau consolidarea unei clădiri — se va lua de către jumătate plus unu dintre proprietari. Nimeni nu are dreptul să pună în pericol viaţa altcuiva. A fost scăzută de la 25 de ani la 5 ani perioada de la care poate fi înstrăinată o locuinţă reabilitată fără a rambursa costurile lucrărilor. Nu contează cine e proprietar, atâta vreme cât acea locuinţă este mai rezistentă şi mai pregătită de cutremur”, a explicat Diana Stoica.

De asemenea, iniţiatorii au „introdus un mecanism de sprijinire a iniţiativelor proprii, în condiţiile în care statul nu are capacitatea să facă tot ce trebuie făcut şi sunt prioritizate instituţiile publice, spitalele, unităţile de învăţământ.”

„Concret, proprietarii sau asociaţiile din clădirile încadrate la risc seismic 1 şi 2 vor avea posibilitatea să obţină credite de reabilitare seismică garantate de stat pentru lucrările de reabilitare. Au fost scutite de orice taxe de timbru, tarife, comisioane sau cauţiuni toate acţiunile în justiţie efectuate de autorităţile publice pentru demararea lucrărilor”, a precizat parlamentarul USR.

De asemenea, toate instituţiile publice cu prerogative în domeniu vor fi obligate să acorde autorităţilor locale sprijinul şi informaţiile necesare pentru demararea procedurilor de reabilitare şi consolidare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici